Kornel Kubík Rôzne

Rebríček vysokých škôl: Kde sa na Slovensku študuje najdrahšie a kde najlacnejšie?

Rozdiel v cenách za štúdium na slovenských vysokých školách je viac ako 2000 eur. Vyplýva to z rebríčka nákladov na štúdium na vysokej škole, ktorý vytvoril internetový portál Študentské financie. Portál zo zistil v prieskume verejných a štátnych vysokých škôl z decembra a januára.

Ilustračný obrázok k článku Rebríček vysokých škôl: Kde sa na Slovensku študuje najdrahšie a kde najlacnejšie?
Zdroj: Webnoviny.sk

Najlacnejšie

Najlacnejšie vysokoškolské štúdium možno podľa prieskumu získať na Akadémii ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši, kde je štúdium spojené s výkonom profesionálnej vojenskej služby a náklady študentov v plnom rozsahu hradí štát. Podľa portálu tu náklady na štúdium vyjdú na 20 eur ročne.

Univerzitou s druhými najnižšími výdavkami študentov je Prešovská univerzita v Prešove, ktorá ročne študenta stojí 1134 eur, nasleduje Žilinská univerzita v Žiline, ktorá vysokoškoláka ročne vyjde na 1214 eur.

Najdrahšie

Podľa portálu vyjde najdrahšie vysokoškoláka štúdium na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave. Ročné výdavky študenta – prváka na tejto škole vyšli portálu na 2125 eur.

Nasleduje Akadémia umení v Banskej Bystrici, ktorá študenta vyjde na 1679 eur. Tretím najnákladnejším je štúdium na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, za ktoré vysokoškolák zaplatí ročne 1659 eur.

Ako vypočítali náklady?

Pri výpočte nákladov sa vychádzalo z modelového príkladu prváka študujúceho na vysokej škole dennou formou, ubytovaného na internáte, ktorý využíva služby verejnej dopravy a jedenkrát za deň sa stravuje v univerzitnej jedálni. Náklady sú vypočítané na celú dĺžku akademického roka, 10 mesiacov.

Započítané sú vo výdavkoch konkrétne položky: poplatok za prijímacie konanie, poplatok za vydanie študentského preukazu, ubytovanie v dvojlôžkovej izbe na internáte, obedy v školskej jedálni a cestovné mestskou hromadnou dopravou.

Po zrátaní nákladov portálu vyšlo, že medzi najlacnejšou a najdrahšou univerzitou je v súčasnosti rozdiel 2105 eur.

Rebríček nákladov na štúdium na vysokej škole nájdete na www.studentskefinancie.sk/univerzita.

Chcete sa aj vy stať tvorcom spravodajstva Student24? Máte záujem pripravovať rozhovory, zúčastňovať sa inšpiratívnych podujatí a nahliadnuť do zákulisia školstva? Napíšte nám na: student@global24.sk, pošlite nám vašu tvorbu.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM