Webnoviny - Svet

Recesia v Grécku je hlbšia, než sa prv uvádzalo

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP ATÉNY 8. septembra (WEBNOVINY) – Grécka ekonomika sa v druhom kvartáli prepadla o viac, než sa pôvodne uvádzalo. Podľa údajov gréckeho štatistického úradu, ktoré boli zverejnené v stredu, klesol hrubý domáci produkt (HDP) v období od apríla do júna na medziročnej báze o 3,7 %. V predbežnom odhade pritom ešte štatistický úrad počítal s poklesom na úrovni 3,5 %. Medzikvartálne oslabila ekonomika krajiny v druhom štvrťroku o 1,8 %, čo predstavuje najväčší medzikvartálny pokles od štvrtého štvrťroku 2008.

Trhy pozorne sledujú náznaky strmšieho poklesu, ktorý môže podkopávať snaha Grécka znížiť rozpočtový deficit do roku 2014 pod 3 % HDP z minuloročných 13,6 % HDP. Údaje o raste HDP, ktorý v prvom štvrťroku medziročne oslabil o 2,3 %, naznačujú, že predpoveď celoročného poklesu gréckej ekonomiky o 4 %, ktorý očakáva Medzinárodný menový fond (MMF) a EÚ, sa stáva stále viac reálna.

Výdavky domácností sa v druhom kvartáli znížili medziročne o 4,2 %, keď ich negatívne ovplyvnilo znižovanie miezd a zvýšenie daní v rámci plnenia podmienok na čerpanie prostriedkov z mimoriadneho balíka v sume 110 mld. eur od EÚ a MMF. Grécko znížilo mzdy vo verejnom sektore o 15 %, dôchodky o 10 % a zároveň zvýšilo daň z pridanej hodnoty o 4 percentuálne body na 23 %.

Investície v krajine klesli o 18,6 %, keďže firmy, obzvlášť v stavebníctve, na prekonanie recesie rušia projekty a prepúšťajú zamestnancov.

SITA, Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM