Ľubomíra Karmanová Rôzne

Recesia v Lučenci, z ktorej idú zimomriavky: Do mesta sa vracia koruna, párky s horčicou za 4 Kčs!

Pionierske uniformy, oslavné piesne, mávatká a párky s horčicou za 4 Kčs. Návrat do minulosti zažijete priamo v centre Novohradu.

Ilustračný obrázok k článku Recesia v Lučenci, z ktorej idú zimomriavky: Do mesta sa vracia koruna, párky s horčicou za 4 Kčs!
Zdroj: Dnes24.sk

Oslavy 1.mája sa v súčastnosti spájajú väčšinou s grilovačkami, piknikmi a rodinnými výletmi do prírody. Tí skôr narodení, si však pamätajú na zobúdzanie sa za zvukov hymnických oslavných piesní znejúcich z mestského rozhlasu. Vyštafírované rodiny sa ponáhľali na námestia, aby tam spolu s poprednými predstaviteľmi strany oslávili sviatok práce.

Atmosféru takéhoto socialistického prvého mája, si môžu vychutnať návštevníci mestského parku v Lučenci. Mesto, totiž oslavu 1. mája chystá v retro štýle.

„Pre návštevníkov sme pripravili výstavu artefaktov z tohto obdobia. Súčasťou budú pionierske a zväzácke uniformy, fotografie, aj filmový materiál z tohto obdobia,“ prezradil Stanislav Spišiak z Mestského úradu.

Ako ďalej dodal, už od deviatej hodiny ráno tu bude vyhrávať hudba, pripomínajúca časy osláv sviatku práce. K oslavám 1. mája neodmysliteľne patria párky s horčicou. Tie budú počas osláv stáť 4 Kčs. Za československé koruny si môžete kúpiť aj guľáš. „Bude to taká rarita pre návštevníkov,“ hovorí organizátor.

Súčasťou podujatia je aj premietanie vtedy zakázaného filmu Skřivánci na niti, ktorý sa bude premietať v letnom kine. To sa práve v čase socializmu tešilo obrovskej popularite. Na živo zahrá hudobná skupina hity rokov minulých, no a podľa organizátorov sú vítaní aj odvážlivci, oblečení v retro štýle.

Foto: Vlastimil Hrdlička

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM