Lucia Lauková Svet Správy

Referendum v Turecku: Zvíťazili zástancovia ústavných zmien

Volebné miestnosti v Turecku sú už uzatvorené. Podľa predbežných oficiálnych výsledkov sa väčšina účastníkov referenda vyslovila za zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský.

Ilustračný obrázok k článku Referendum v Turecku: Zvíťazili zástancovia ústavných zmien
Zdroj: TASR

Výsledky referenda v Turecku sú veľmi tesné a potvrdzujú, že Turecko je jednoznačne polarizovanou krajinou v mnohých zásadných otázkach – v otázke postavenia islamu, prozápadneho orientovania i v otázke celkovej identity a smerovania štátu, a to môže v budúcnosti spôsobovať problémy nielen doma, ale aj na medzinárodnom poli. Uviedla to Lucia Yar odborníčka na Turecko a analytička portálu Euractiv.sk.

Zjednotenie Turecka

„Bohužiaľ, prezident Recep Tayyip Erdogan sa doteraz nikdy neukázal byť pozitívnym aspektom v snahe zjednotiť polarizovanú tureckú spoločnosť. To, že by Turkov práve jeho osoba v blízkej budúcnosti zjednotila, je dnes takmer nemožné predpokladať,“ konštatovala.

Smrť vo volebnej miestnosti

Atmosféra počas nedeľňajšieho (16. 4.) referenda bola podľa pozorovateľov a médií pomerne napätá. Ako ďalej uviedla, objavilo sa veľmi veľa informácií o incidentoch, videá, fotografie, ktoré dokazujú, že niektoré výsledky by mohli byť spochybniteľné. „Nešťastnejší incident sa odohral v obci Čermik, neďaleko juhotureckého mesta Diyarbakir. Pri potýčke vo volebnej miestnosti tam zomreli dvaja ľudia – podľa niektorých sa snažili zabrániť manipulácii s hlasmi,“ uviedla.

Vážne podozrenia

Navyše informácia z ústrednej volebnej komisie hovorí o tom, že pri sčítavaní hlasov sa brali do úvahy aj tie volebné urny, ktoré neboli komisiami zalepené a vhodne opečiatkované, čo podľa analytičky vytvára ďalšie podozrenia. Výsledok referenda bude podľa nej tŕňom v oku polovici populácie, no akékoľvek prepočítavanie v krajine nezvykne priniesť veľké zmeny, hoci sa deje po voľbách pomerne často.

Predčasné parlamentné voľby

Domnieva sa, že v súčasnej situácii sa Turci veľmi skoro dostanú k volebným urnám opäť pre predčasné parlamentné voľby. „Na to, aby potvrdili zmeny v parlamente, ktoré nové ústavné zákony priniesli a aby sa celý proces prechodu na prezidentský systém dal do pohybu v súlade s očakávaniami prezidenta. Vláda to niekoľkokrát pred referendom avizovala,“ dodala.

Rozhodnutie jedného človeka

V bežnom živote Turkov sa podľa nej zo začiatku toho nemusí veľa zmeniť, no z dlhodobého hľadiska je jasné, že krajina nastaví kormidlo podľa toho, ako rozhodne jeden človek. Už dnes predpokladá, že polovici obyvateľstva to nemusí vyhovovať. „Demokracia v Turecku si už nebude mať kam hodiť záchranný čln,“ zdôvodnila.

Výsledky referenda

Podľa predbežných oficiálnych výsledkov sa väčšina účastníkov referenda vyslovila za posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský. Víťazstvo zástancov ústavných zmien potvrdil predseda ústrednej volebnej komisie Sadi Güven.

Tureckí voliči sa mali v referende paušálne vyjadriť k 18 navrhovaným ústavným zmenám. Tie vstúpia do platnosti po parlamentných voľbách, ktoré sa majú konať v roku 2019.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM