Správy Regióny

RegioJet plánuje prepojiť Bratislavu vlakovými zastávkami

RegioJet by mal v rámci IDS BK obsluhovať zastávky Bratislava-Hlavná stanica, Bratislava-Nové Mesto, Bratislava-Vrakuňa, Podunajské Biskupice a ďalej až po Kvetoslavov.

Ilustračný obrázok k článku RegioJet plánuje prepojiť Bratislavu vlakovými zastávkami
22
Galéria

Rokovania medzi Bratislavskou integrovanou dopravou (BID) ako koordinátorom Integrovaného dopravného systému (IDS) v Bratislavskom kraji a dopravcom RegioJet, a.s., ktorý chce do systému vstúpiť, pokračujú a napredujú.

Obe strany naďalej rokujú o podmienkach a nastavovaní zmluvných parametrov vstupu nového dopravcu a konzultujú technické požiadavky na akceptáciu čipových kariet cestujúcich a predaj cestovných lístkov. „Vzhľadom na náročnosť postupu zapojenia nového dopravcu, príprava a rokovania na vstup RegioJetu o IDS BK kontinuálne prebiehajú,“ uviedla hovorkyňa BID Eva Kukurová.

Rokovania pokračujú

Pokračovanie rokovaní potvrdil aj samotný dopravca. „Prípravy na tento vstup naplno bežia. Obe strany postupujú v úzkej súčinnosti. Aktuálne s BID začíname riešiť tiež prípravu informačnej kampane spojenú s naším vstupom do BID,“ povedal hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj.

Podľa neho má pritom spoločnosť záujem vstúpiť do dopravného systému, hoci spočiatku existovali rozdielne pohľady a nejasnosti, napr. pri vzájomnom rozúčtovaní tržieb a potenciálnych rizikových dopadov do fungovania RegioJetu, keďže na rozdiel od slovenských železníc je v prípade RegioJetu riziko výberu tržieb výhradne na tomto dopravcovi, nie na objednávateľovi.

Od druhej polovice minulého roka však podľa hovorcu rokovania intenzívne pokračujú a postupne sa riešia technologické a tarifné oblasti, ako aj vyúčtovanie. „Približne koncom leta by malo byť toto zjednocovanie postupov ukončené a zahájený proces samotného vstupu RegioJetu do IDS BK. Zatiaľ majú obe strany pracovný termín od 1. 1. 2018, odkedy by mal byť RegioJet členom IDS BK,“ skonštatoval Ondrůj.

Vstup odobrili aj poslanci BSK

Vstup RegioJetu do dopravného systému už schválilo zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), čo dopravca označil za ďalší krok k naplneniu jeho dlhodobo deklarovaného záujmu. Podobne ako kraj by sa k tejto téme malo koncom septembra vyjadriť aj hlavné mesto. „Na riadnom zastupiteľstve 29. júna bol schválený bod programu Zapojenie dopravcu RegioJet, a. s., do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Pokračovanie mestského zastupiteľstva bude 27. septembra,“ uvádza v stanovisku bratislavský magistrát.

Záujem dopravcu o vstup víta aj rezort dopravy. „Ministerstvo dopravy a výstavby SR ako jeden z partnerov IDS BK privítalo informáciu o rozhodnutí spoločnosti RegioJet vstúpiť do Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja,“ uviedla v júni hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká, podľa ktorej rezort tento krok podporuje.

Vzniknú nové vlakové zastávky

RegioJet by mal v rámci IDS BK obsluhovať zastávky Bratislava-Hlavná stanica, Bratislava-Nové Mesto, Bratislava-Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Rovinka, Nové Košariská, Miloslavov, Kvetoslavov-zastávka a Kvetoslavov. V budúcnosti by na tejto trase mali pribudnúť dve nové zastávky, a to Martinský cintorín a Ružinov. Vlaková linka S70 by mala byť prevádzkovaná od 15-minútových intervalov počas dopravnej špičky po 60-minútové intervaly v ostatných časoch.

Očakáva sa, že vlaky by mali ešte viac využívať aj obyvatelia mestských častí Podunajské Biskupice a Vrakuňa, ale aj z iných miest. „V tomto roku vzrastá ich počet na trase Bratislava – Komárno a späť viac ako desaťpercentným tempom. Dá sa predpokladať, že za celý rok vlaky RegioJet na trase Bratislava – Komárno prepravia o 250 000 viac nových zákazníkov ako vlani,“ doplnil hovorca dopravcu.

Pri cestovaní RegioJetom na trase linky S70 budú platiť všetky jednorazové a predplatné cestovné lístky IDS BK, ako aj duálna tarifa dopravcu, teda cestovné lístky platné iba na cestu vlakom. „Po našom vstupe sa tak bude dať našimi vlakmi cestovať aj s električenkou na MHD,“ dodal Ondrůj.

Deň s RegioJetom
22
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM