Regióny Rôzne

RegioJet sa stane novou aglomeračnou mestskou železnicou. Do IDS BK sa začlení 1. apríla 2018

Vlaky budú využívať hlavne obyvatelia okrajových mestských častí, napríklad z Vrakune či Podunajských Biskupíc. Pomôžu aj obyvateľom dedín smerom na Kvetoslavov.

Ilustračný obrázok k článku RegioJet sa stane novou aglomeračnou mestskou železnicou. Do IDS BK sa začlení 1. apríla 2018
Zdroj: Dnes.24/IDS BK

Dopravca RegioJet, a.s., by sa mal do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) zapojiť k 1. aprílu 2018. Taký je záväzný termín pre jeho vstup, ktorý vyplýva zo zverejneného harmonogramu Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) ako koordinátora IDS BK.

O krok bližšie k Viedni

V tejto súvislosti je však dovtedy potrebné podľa predsedu predstavenstva BID Mariana Rovenského skoordinovať rad nevyhnutných administratívno-technických a zmluvných krokov. „S cieľom čo najskoršieho zapojenia nového dopravcu do IDS BK. To predpokladá aktívnu spoluprácu všetkých zapojených partnerov a dopravcov,“ uviedol Rovenský. Tí v súčasnosti pripomienkujú potrebné zmluvné dokumenty, proces by mal byť ukončený do začiatku marca budúceho roka.

Okrem toho samotný RegioJet momentálne upravuje svoje predajné systémy, čo by mal dopravca stihnúť do polovice februára 2018. Následne sa má začať s integračnými testami. So zapojením nového dopravcu súvisí taktiež doplnenie označovačov na nákup cestovných lístkov pre cestujúcich na železničných zastávkach. V súčasnosti prebieha spracovanie projektovej dokumentácie, ktoré podlieha schváleniu Železnicami Slovenskej republiky. Po schválení stavebného konania Dopravným úradom bude môcť BID pristúpiť k ich osadeniu.

„RegioJet sa stane v podstate takou novou aglomeračnou mestskou železnicou, ktorú môžeme poznať napríklad z neďalekej Viedne a ďalších metropol,“ podotkol Radim Jančura, majiteľ spoločnosti RegioJet.

Dopravca predpokladá, že jeho vlaky označené ako linka S70 budú vo väčšej miere využívať hlavne obyvatelia okrajových bratislavských mestských častí, napríklad z Vrakune či Podunajských Biskupíc, ktorí im dajú prednosť pred klasickou mestskou hromadnou dopravou, ale aj Mimobratislavčania žijúci smerom na Kvetoslavov. „Len v súčasnosti ich každé ráno privezieme do Bratislavy viac ako 3000,“ dodal Jančura s tým, že ich počet sa za posledné roky zvýšil až 3,5-násobne.

Pribudnú nové zastávky

Vstup RegioJetu do dopravného systému už v júni tohto roka schválilo Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), čo dopravca označil za ďalší krok k naplneniu jeho dlhodobo deklarovaného záujmu. Koncom septembra vyjadrilo súhlas aj hlavné mesto prostredníctvom bratislavských mestských poslancov. Záujem dopravcu o vstup od začiatku víta aj rezort dopravy, ktorý takýto krok podporuje.

RegioJet by mal v rámci IDS BK obsluhovať zastávky Bratislava-Hlavná stanica, Bratislava-Nové Mesto, Bratislava-Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Rovinka, Nové Košariská, Miloslavov, Kvetoslavov-zastávka a Kvetoslavov. V budúcnosti by na tejto trase mali pribudnúť dve nové zastávky, a to Martinský cintorín a Ružinov.

Vlaková linka S70 by mala byť prevádzkovaná od 15-minútových intervalov počas dopravnej špičky po 60-minútové intervaly v ostatných časoch. Pri cestovaní RegioJetom na trase linky S70 budú platiť všetky jednorazové a predplatné cestovné lístky IDS BK (DPB, Slovak Lines, ZSSK), vrátane turistickej Bratislava Card, ako aj duálna tarifa dopravcu, teda cestovné lístky platné iba na cestu vlakom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM