Futbal

Reprezentácia do 21 rokov pokračuje v kvalifikácii: Zverejnili nomináciu hráčov

Reprezentačná prestávka prerušila kolotoč ligového futbalu. Slovenská reprezentácia do 21 rokov vybehne na trávnik kvalifikačných zápasov proti Estónsku a Írsku.

Ilustračný obrázok k článku Reprezentácia do 21 rokov pokračuje v kvalifikácii: Zverejnili nomináciu hráčov
Zdroj: TASR

S cieľom minimálne zopakovať účasť na majstrovstvách Európy 2019 vstupuje slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov do nového kvalifikačného cyklu. Na úvod čaká zverencov trénera Pavla Hapala dvojzápas proti Estónsku a Severnému Írsku.

Húževnatý súper

Dvadsaťjednotka sa predstaví v 2. kvalifikačnej skupine proti rovesníkom z Estónska, Severného Írska, Islandu, Španielska a Albánska. Mladí Slováci odštartujú cyklus 1. septembra o 16.45 h v Tallinne, prvé domáce stretnutie odohrajú o štyri dni neskôr od 20.30 h v Senici so Severnými Írmi. „Myslím si, že Estónsko bude podobné Bielorusku v predchádzajúcej kvalifikácii. Je to húževnatý súper, bude sa biť o každý meter na ihrisku. Ja verím, že si s ním poradíme, vytvoríme si šance, ktoré premeníme a budeme chcieť zvíťaziť. Očakávam ťažký zápas,“ vyjadril sa Hapal k najbližšiemu súperovi.

Dobrý štart kvalifikácie

Český kormidelník vychádzal pri tvorbe nového výberu zo širšieho kádra predchádzajúcej dvadsaťjednotky. Novými tvárami sú len Christián Herc, Dalibor Takáč a Roland Černák. „Väčšinu chlapcov poznáme, máme tu iba troch nových hráčov. Vieme, čo od nich očakávať, oni vedia, čo očakávať od nás. Chceme sa pripraviť tak, aby sme dobre odštartovali kvalifikáciu. Urobíme všetko pre to, aby sme ju dobre odštartovali. Chceli by sme získať šesť bodov, to by bol výborný štart,“ uviedol Hapal pred úvodným dvojzápasom.

Jasný cieľ

Ako výhoda sa podľa trénera reprezentačného tímu môže javiť fakt, že aj v tomto cykle môže počítať s viacerými hráčmi, ktorí sa zúčastnili majstrovstiev Európy v Poľsku: „Nie sme jediní, na ME mali aj iné krajiny hráčov, ktorí pokračujú. Je to však výhoda. Dôležité je, aby si hráči uvedomili, čo ich môže čakať, ak postúpia na ME. Tam sme podali dobré výkony. To by teda mal byť náš cieľ a oni by mali odovzdávať skúsenosti tým hráčom, ktorí to nemohli absolvovať s nami. Cieľ je teda jasný, postúpiť na ďalšie ME.“

Hapal avizoval, že so zmenami v tíme sa očakáva aj iný herný prejav Slovákov v kvalifikačných súbojoch. „Máme viac priamočiarejších typov, menej kreatívnejších hráčov. Tento štýl bude trochu odlišných od predchádzajúceho tímu. Myslím si, že toto mužstvo je veľmi silné, ale štýlom sa bude odlišovať,“ dodal český kouč.

Víťazi postupujú priamo

Predchádzajúca dvadsaťjednotka sa dostala na záverečný turnaj v Poľsku, kde obsadila druhé miesto v základnej A-skupine a tesne jej ušlo semifinále. Aj na novú čaká rovnaký postupový kľúč do Talianska a San Marina (16. – 30. júna 2019). Taliansko už má účasť istú, druhý hostiteľ San Marino o ňu musí súperiť. Víťazi deviatich kvalifikačných skupín pôjdu priamo na šampionát, štyri najlepšie reprezentácie na druhých miestach absolvujú baráž o zvyšné dve miestenky.

Program 2. kvalifikačnej skupiny ME 2019:

štvrtok 31. augusta

  • Severné Írsko – Albánsko (20.30) /Lurgan/

piatok 1. septembra

  • Estónsko – Slovensko (16.45) /Tallinn/

pondelok 4. septembra

  • Island – Albánsko (19.00) /Reykjavík/

utorok 5. septembra

  • Estónsko – Španielsko (19.15) /Tallinn/
  • Slovensko – Severné Írsko (20.30) /Senica/

Nominácia reprezentácie do 21 rokov na kvalifikáciu ME 2019 na zápas 2. kvalifikačnej skupiny s Estónskom a Severným Írskom:

  • brankári: Dominik Greif (ŠK Slovan Bratislava), Adam Jakubech (OSC Lille), Marek Rodák (FC Fulham)
  • obrancovia: Denis Vavro (FC Kodaň), Juraj Chvátal, Dávid Hancko (obaja MŠK Žilina), Michal Sipľak (Cracovia Krakov), Martin Šulek (AS Trenčín), Dominik Kružiliak, Šimon Kupec (obaja MFK Ružomberok)
  • stredopoliari: Miroslav Káčer, Nicolas Špalek (obaja MŠK Žilina), Dalibor Takáč (MFK Ružomberok), Lukáš Čmelík (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Erik Jirka (FC Spartak Trnava), Roland Černák (1. FC Tatran Prešov), Jakub Hromada (Slavia Praha), László Bénes (Borussia Mönchengladbach), Filip Lesniak (Aalborg BK), Christián Herc (Wolverhampton Wanderers), René Kotrík (FC Nitra)
  • útočníci: Filip Balaj (FC Nitra), Tomáš Vestenický (Cracovia Krakov), Róbert Polievka (MŠK Žilina)

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM