Peter Klimant Rôzne

Revúcki žiaci hovorili o chudobe: Po TÝCHTO slovách deviatačky vás prestane trápiť, že nemáte iPhone!

Žiaci z revúckej základnej školy diskutovali o jednom z najväčších svetových problémov - o chudobe. Mladí Revúčania ukázali, že tento problém im nie je ľahostajný. Viacerí svojimi názormi naozaj prekvapili. Prečítajte si dojemnú úvahu mladej deviatačky.

Ilustračný obrázok k článku Revúcki žiaci hovorili o chudobe: Po TÝCHTO slovách deviatačky vás prestane trápiť, že nemáte iPhone!
Zdroj: Dnes24.sk

Sedemnásty október je už vyše dvadsať rokov vyhlásený za Medzinárodný deň za odstránenie chudoby. Tento deň neostal bez povšimnutia ani na Základnej škole Branislava Zocha v Revúcej. Počas tohto dňa sa vo všetkých triedach sa rozprúdili diskusie o chudobe. Či už to boli maličkí, ktorí si po rozhovore s učiteľmi uvedomili, aké je vzácne mať milujúcich rodičov a domov, alebo to boli tí starší, ktorí sa na chudobu dokázali pozrieť aj z iného pohľadu.

Viacerí žiaci si zostavili vlastný rebríček hodnôt, aby si v súvislosti s témou dňa nezabudli vážiť to, čo je pre nich inokedy samozrejmé. Niektoré úvahy boli naozaj hlboké. Veľmi pekne svoje myšlienky vyjadrila žiačka deviateho ročníka Žofia Kostičová vo svojej práci „Váž si čo máš“, ktorou ohúrila učiteľov. Rozhodli sme sa vám ju preto priniesť v plnom znení.

Váž si čo máš

Ľudia sme rôzni, máme svoje problémy, radosti. No máme aj rôzne sociálne zabezpečenie. Niektorí sme bohatí a niektorí zase menej.

Osobne si myslím, že ľudia pochádzajúci z chudobnejších pomerov si vážia veci oveľa viac, ako tí lepšie zabezpečení. Ľudia žijúci jednoduchším spôsobom života sa tešia z maličkostí. Tých bohatších zase trápi, že nemajú nový iPhone alebo tie najdrahšie tenisky na trhu. Myslím, že si celkom neuvedomujú, že materiálne veci nie sú to najdôležitejšie. Všetci ľudia by si mali raz skúsiť byť chudobnými. Začali by sme si viac vážiť každodenný chlieb, to že máme pitnú vodu, elektrinu a teplo.

Tešili by sme sa z lásky a rodiny, ktorá nám poskytuje domov. Preto by sme si mali každý v duchu povedať, čo všetko máme a poďakovať sa za to. Nikdy nevieme, čo sa nám môže v živote prihodiť a my si budeme želať, aby sme mali všetko čo predtým.

Ako sa hovorí: „Človek si váži to čo mal, až keď to stratí."

Foto. Základná škola B. Zocha

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM