Katarína Oravská Od vás

Revúcki žiaci sa inšpirovali krásnym nápadom: Vyzbierali hračky a pozrite, kam ich dali

Dobrých nápadov nikdy nie je dosť, a preto sa chopila ponuky, ktorú dostala ako jedna z päťdesiatich škôl na Slovensku ja tá naša revúcka. Žiaci neváhali dotiahnuť do konca skvelý nápad.

Ilustračný obrázok k článku Revúcki žiaci sa inšpirovali krásnym nápadom: Vyzbierali hračky a pozrite, kam ich dali
Zdroj: Dnes24.sk

Spomínate si na projekt Detský čin roka? „Každý rok sa žiaci našej školy tešia na hodiny etickej výchovy, na ktorých si čítame vždy na jeseň príbehy o deťoch, ktoré nejaký dobrý čin urobili. Pomohli starším, kamarátom, zavolali pomoc, keď to niekto potreboval,“ opisuje Zuzana Kováčová zo Základnej školy I. B. Zocha v Revúcej.

Na príjemné čakanie

Občianske združenie Detský čin roka zaujal z minulého ročníka tejto ankety najmä jeden skutok, ktorý vykonal druhák Dávid z Bratislavy. Keď bol chorý a dlho čakal v čakárni u pani doktorky, zbadal tam položenú knihu, ktorú si požičal a dostal dobrý nápad. Keď vyzdravel, povedal mamičke, čo zamýšľa. Chcel totiž darovať svoje staré hračky do zdravotného strediska, aby pomohli deťom spríjemniť čakanie na vyšetrenie.

Oslovil spolu s maminou pani doktorku a tá súhlasila. Poučila ho, že to majú byť hračky najmä plastové, nepoškodené a bezpečné aj pre malé deti, aby neobsahovali maličké časti, ktoré by malé dieťa mohlo prehltnúť alebo vdýchnuť. Občianske združenie sa rozhodlo tento skvelý nápad zrealizovať po celom Slovensku.

Hrdo ich odovzdali

„Nápad bol na svete, a tak sme sa pustili do práce. Na hodine etickej výchovy sme sa so šiestakmi o ňom porozprávali a tí boli nápadom nadšení. Spolu sme napísali hlásenie do školského rozhlasu, aby žiaci vedeli, aké hračky smú a aké nesmú nosiť. Po dvoch týždňoch bolo hračiek tak akurát,“ prezradila Kováčová.

Ďalej sa práce na tomto projekte ujali žiaci V. A triedy, ktorí hračky zozbierali, dôkladne vyčistili a uložili do boxu s označením základnej školy, ktorý poslalo OZ Detský čin roka.

Nastal deň D. „Hrdí na všetkých žiakov školy, ktorí prispeli hračkou, sa piataci vybrali do revúckeho zdravotníckeho centra, kde má svoju ambulanciu aj doktorka Jarmila Kapustová. S radosťou sme jej box s hračkami odovzdali so želaním, nech čo najdlhšie slúžia deťom, ktoré prídu do jej ambulancie,“ dodala Kováčová.

Foto: ZŠ I.B. Zocha Revúca

Revúcky žiaci vyzbierali hračky
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM