Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Rezort zdravotníctva plánuje viaceré novinky: Začne s rekonštrukciou nemocníc

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker plánuje tento rok začať s rekonštrukciou nemocníc. Pre skvalitnenie slovenského zdravotníctva má pripravené aj ďalšie kroky.

Ilustračný obrázok k článku Rezort zdravotníctva plánuje viaceré novinky: Začne s rekonštrukciou nemocníc
Zdroj: TASR

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) plánuje tento rok začať s rekonštrukciou nemocníc. Chce rozbehnúť dobudovanie urgentných príjmov či vznik centier integrovanej zdravotnej starostlivosti v menších mestách. Plánuje tiež predstaviť návrh, ako dostať špecialistov do oblastí, kde chýbajú.

Čakacie doby na vyšetrenie

Rád by znížil aj čakacie lehoty na CT a MR vyšetrenie, pracuje na definovaní toho, na čo má pacient nárok v rámci zdravotnej starostlivosti. Drucker plánuje rozšíriť aj počet špecialistov na záchranných operačných strediskách, ktorí pomôžu pacientom s konzultáciou zdravotného stavu. Tieto zámery nedávno predstavil novinárom.

Rekonštrukcia nemocníc

Rekonštrukciou by mala napríklad prejsť detská nemocnica na bratislavských Kramároch, Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) či fakultná Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici. Práce sa začnú tento rok, dokončenie Drucker očakáva v priebehu budúceho roka či v roku 2019. Peniaze sa budú čerpať z prostriedkov, ktoré štát získal zrušením maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet odvodov do zdravotných poisťovní.

„V bratislavskej detskej nemocnici by mali vymeniť okná a výťahy, dobudovať urgent či ubytovanie pre rodičov,“ povedal minister. V UNB by sa takisto mali prioritne riešiť urgenty. Drucker ich chce vybudovať na Kramároch a v Petržalke na Antolskej ulici, v Ružinove plánuje urgent dobudovať. Úpravy sú podľa Druckera nevyhnutné, hoci sa ide v Bratislave stavať nová UNB, tá by však mala byť hotová o niekoľko rokov.

V Banskej Bystrici by malo dôjsť ku kompletnej rekonštrukcii tepelného hospodárstva i obvodového opláštenia. Drucker chce vybaviť zdravotníckou technikou aj niektoré regionálne úrady verejného zdravotníctva, operačné stredisko záchraniek či niektoré fakultné nemocnice a špecializované ústavy.

Urgentné príjmy

Urgentné príjmy by sa mali rekonštruovať aj z eurofondov. Nárok čerpať ich by malo mať 32 nemocníc, a to od júna tohto roka. „Všetky materiálno-technické požiadavky spĺňa málo urgentov na Slovensku,“ priznal Drucker. Má vzniknúť aj takých šesť urgentov, v ktorých budú traumacentrá, tie dnes chýbajú. Podľa Druckera by mali byť v Bratislave, Martine, Nitre, Poprade, Košiciach a Banskej Bystrici.

Integrované centrá

Integrované centrá majú vzniknúť mimo okresných a krajských miest. V týchto oblastiach chce zabezpečiť lepší prístup zdravotnej starostlivosti. Malé zdravotnícke zariadenia by mali napríklad v jednej budove zoskupiť všeobecných lekárov pre dospelých, pediatrov i niektorých špecialistov. Výzvu na čerpanie prostriedkov by chcel Drucker uverejniť v tomto roku, žiadateľmi budú môcť byť samosprávy v spolupráci s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Rezort zdravotníctva na to plánuje vyčleniť desiatky miliónov eur.

Udržanie špecialistov

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) by chcelo zadefinovať aj minimálnu sieť špecialistov v každom okrese. Dnes sa ich minimálny počet stanovuje v rámci krajov. „Dnes nie sú vždy vyvážene rozložení, viac ich je v ekonomicky atraktívnejších oblastiach,“ povedal Drucker. O novej sieti komunikuje so zdravotnými poisťovňami. „Ak ju po novom budú mať v okresoch zazmluvnenú efektívne, mohli by byť za to odmeňované,“ uviedol minister. Týmto krokom chce takisto zlepšiť dostupnosť lekárov pre pacientov. Drucker so zdravotnými poisťovňami konzultuje aj postup, ako znížiť čakacie lehoty na CT a MR vyšetrenie.

Viac lekárov

Minister by po personálnej stránke posilnil aj záchranné operačné strediská, projekt pripravuje. Chcel by tam mať väčšie zastúpenie lekárov v niektorých špecializáciách, napríklad pediatrov. „Týmto ale nechcem nahrádzať prácu záchranárov,“ povedal s tým, že pre pacienta by to mohla byť vítaná služba.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM