Viktória Botošová Rôzne

Riaditeľ školy dostal parádny nápad: Tieto schody sa stali hitom na internete! FOTO vnútri

Riaditeľ základnej školy prišiel so skvelým nápadom, ako dať druhú šancu opotrebovaným mramorovým schodom a zároveň svojich žiakov aj vzdelávať. Táto vychytávka vás dostane :)

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ školy dostal parádny nápad: Tieto schody sa stali hitom na internete! FOTO vnútri
Zdroj: Dnes24.sk

Základnú školu sa snažia neustále modernizovať, aby chodili deti do školy s úsmevom na tvári a cítili sa v príjemne. „Budovy majú už 50 rokov, napriek tomu povrch schodísk z liateho mramoru je minimálne opotrebovaný a po technickej stránke stále funkčný. Žiaľ, naše schody vyzerali nevzhľadne – fádne. To bol jeden z dôvodov, prečo sme chceli schody skrášliť,“ vysvetľuje Stanislav Petráš.

Možností bolo viac

Jedna možnosť bola dať na schody novú dlažbu, len kvôli estetickému vzhľadu, no to sa im videlo zbytočné, preto sa rozhodli pre farebné nálepky na vertikálnu časť schodov. Nápad s polepmi schodov realizovala reklamná agentúra. Škola si uviedla požiadavky na text a farebné prevedenie. Celkové náklady boli podľa slov riaditeľa školy približne 400 eur.

„Myšlienku dať na schody farebné nálepky som mal v hlave už dlhší čas. Žiaľ, pre veľkú pracovnú vyťaženosť som rozbehol realizáciu až teraz. Inšpirovala ma jedna zahraničná škola,“ hovorí riaditeľ Petráš.

Malá násobilka i skloňovanie nepravidelných anglických slovies

S kolektívom učiteľov o téme diskutovali na pracovnej porade a mali veľa nápadov akú tému vybrať. „O malej násobilke pre žiakov prvého stupňa sme boli rozhodnutí od začiatku,“ prezradil, a ako doplnil, najviac sa diskutovali o tom, čo dajú na schodisko na druhom stupni. Uvažovali, že pre jednotlivé predmety vyčlenia niekoľko schodov, kde si konkrétny vyučujúci navrhne svoj text.

„Ja ako učiteľ informatiky-chémie-biológie som tam chcel mať určite reakciu fotosyntézy, chemické vzorce, premeny pamäťových jednotiek… Nápadov je veľa. Nakoniec sme zistili, že na umiestnenie všetkých textov z jednotlivých predmetov máme málo schodov a potrebovali by sme minimálne taký počet schodov ako v Národnej banke Slovenska ,“ vtipkuje riaditeľ ZŠ Mojzesovo – Černík.

Keďže nedávno realizovali v škole týždeň s anglickým lektorom, nakoniec sa rozhodli pre nepravidelné slovesá z angličtiny. Práve nepravidelné slovesá sú pre žiakov ťažšie zapamätateľné. „Chceli sme, aby ich mali deti denne na očiach. Naším cieľom je neustále rozvíjať jazykové zručnosti u našich žiakov, aj preto sme vytvorili v škole úplne novú učebňu cudzích jazykov vybavenú modernými IKT technológiami,“ doplnil.

Žiaci sú nadšení

„Žiaci reagujú na naše vylepšené schody s nadšením, často si na chodbe opakujú malú násobilku alebo nepravidelné slovesá v angličtine. Zvládnutie malej násobilky považujeme na prvom stupni za úplne samozrejmé a veríme, že s našimi matematickými schodmi to pôjde ešte ľahšie. To isté môžeme povedať aj o jazykovom schodisku,“ pochvaľuje si.

Pôvodne chceli nalepiť polepy priamo na mramorové schody, no pri prvom pokuse však zistili, že vertikálna hrana schodov vôbec nie je hladká ako sa na pohľad zdá. Podľa slov riaditeľa školy sa hneď prvá nálepka sa vlnila a zostávali pod ňou vzduchové bubliny. „Na odporučenie firmy, ktorá pre nás zákazku realizovala, sme dali natrvalo na schody špeciálny hladký podklad, na ktorý sa umiestnili nálepky. Použitá technológia nám umožňuje pomerne jednoducho dať nálepky dolu a nahradiť ich novými. Predpokladáme, že texty na schodoch budeme po určitom čase obmieňať podľa aktuálnej potreby,“ ukončil.

Snáď sa teda žiaci nebudú počas písomiek pýtať na WC a zo schodov opisovať :) Pozrite si fotografie tohto super nápadu v galérii článku.

Mohlo by vás zaujímať:

Naozaj kuriózne mená, ktoré u nás dostali tento rok bábätká: Chimamanda, Rolex a to zďaleka nie je všetko!

Krava Milka pred psychiatriou: Mestskí policajti v akcii, z komentára náčelníka sa neprestanete smi­ať!

Foto: Archív ZŠ Mojzesovo – Černík

Riaditeľ škol dostal parádny nápad:Tieto schody sa stali hitom!
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM