Renáta Bogdáni

Riaditeľka revúckeho gymnázia v ROZHOVORE: V tomto je naša škola slovenským unikátom

Prvé slovenské literárne gymnázium má za sebou prvú dvadsaťročnicu. V rozhovore sme preto vyspovedali jeho riaditeľku Ľuboslavu Lacjakovú.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľka revúckeho gymnázia v ROZHOVORE: V tomto je naša škola slovenským unikátom
9
Galéria
Zdroj: archív PSLG/TASR

Pred pár dňami ste si mohli prečítať o známych absolventoch Prvého slovenského literárneho gymnázia (PSLG) v Revúcej. Tentoraz nám riaditeľka Ľuboslava Lacjaková porozprávala o živote školy, na ktorú sa dostanete po štandardných prijímačkách. „Podmienkou prijatia je úspešné absolvovanie prijímacích skúšok zo slovenského jazyka a matematiky. Nie je nutné, aby žiak aktívne literárne tvoril už pred nástupom do našej školy, tomu sa venujeme najmä na našich hodinách, hoci táto aktivita je vítaná,“ začala riaditeľka.

Slovenský unikát

„V PSLG sa vyučujú všetky predmety, ktoré predpisuje Štátny vzdelávací program pre gymnáziá. V školskom vzdelávacom programe však máme zaradené aj špecifické predmety literárno-dramatickú tvorba, žurnalistiku, rétoriku, čítanie a interpretáciu, literárny seminár,“ povedala riaditeľka.

„Vrátim sa ešte k žurnalistike – sme jediná stredná škola na Slovensku, ktorá vyučuje tento predmet a z ktorého sa aj maturuje. Výhodou je, že títo žiaci majú možnosť sa hneď po maturite zamestnať napríklad v regionálnych redakciách,“ komentuje Lacjaková.

O možnosti pokračovania v štúdiu hovorí: „Naši absolventi majú rovnakú možnosť uplatnenia ako žiaci všetkých gymnázií. V prvom rade je to ďalšie štúdium na vysokých školách všetkých typov. Je pravda, že záujem je najmä o VŠ humanitného typu, no máme žiakov aj na prírodných vedách, medicíne, technických univerzitách…“

Internát nahradili priváty

V novembri 2017 zavítali na Deň otvorených dverí uchádzači z rôznych kútov Slovenska – zo Žiaru nad Hronom aj zo vzdialenej Nitry. „Obávam sa však, že žiakov zo vzdialenejších oblastí odradia nedostatočné možnosti dopravy. Aj v tejto oblasti už však robíme s pomocou poslancov BBSK nápravu." pokračovala.

"No nielen počas DOD robíme propagáciu škole. Chodíme do ZŠ, kde vysvetľujeme, aké sú rozdiely medzi klasickým gymnáziom a naším. Organizujeme akcie, najmä kultúrneho charakteru, kam často pozývame aj žiakov základných škôl,“ vysvetľuje situáciu Lacjaková.

Dočasným problémom školy je pozastavenie činnosti internátu. „V Revúcej je len jeden internát, ktorý patrí SOŠ. Postupne v ňom klesal počet žiakov, až v ňom bývali len žiaci našej školy a ich počet bol nedostačujúci pre fungovanie internátu a jedálne. Preto bola činnosť internátu pozastavená, nebol zatvorený. Avšak škola sa postará o každého žiaka, ktorý potrebuje ubytovanie a zabezpečí mu privát,“ dozvedáme sa.

S dôrazom na kultúru

PSLG žije kultúrnym životom a mnohé podujatia podriaďuje výchove absolventov. „V škole pracuje Divadlo Z.N.A.K. (Zhoda Náhod Alternatívnej kultúry), mnohonásobný laureát početných súťaží. Najnovšie už začínajú písať scenáre sami žiaci a hry aj režírujú. Škola vydáva školský časopis Svet v literách, ktorý existuje od jej vzniku. Organizuje literárne súťaže pre svojich žiakov a v spolupráci s Maticou slovenskou aj literárnu súťaž pre žiakov 8. – 9. ročníkov ZŠ pod názvom Kukučínova literárna Revúca,“ povedala riaditeľka.

„Okrem týchto aktivít organizuje celoslovenský kultúrny festival Carpe diem, kde sú hosťami známe osobnosti našej kultúrnej scény, Deň tvorivosti, ktorý je naplnený atraktívnymi workshopmi, často hostí na besedách spisovateľov, režisérov, hercov. V posledných rokoch bola škola spolu s Maticou slovenskou spoluorganizátorom niekoľkých celoslovenských vedeckých konferencií – k výročiam Martina Kukučína, Sama Tomášika, k 150. a 155. výročiu založenia Prvého slovenského gymnázia, v ktorého novšej budove teraz PSLG sídli,“ spomenula a dodala, že činnosť školy si všimlo aj Vydavateľstvo Koloman Kertész Bagala, ktoré PSLG zaradilo medzi literárne najaktívnejšie školy na Slovensku.

„Tento rok sme mali už 14. ročník súťaže Kukučínova literárna Revúca, ktorú organizujeme v záujme vyhľadávania najmladších literárnych talentov. Každý rok sa stretáva s veľkým záujmom žiakov a dostávame okolo 200 prác. Odmeny pre víťazov získavame hlavne sponzorsky,“ ukončuje predstavovanie školy pani riaditeľka.

V OBRAZOCH: Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM