Zo Slovenska

Robert Fico po rokovaní štvorlístka: Nová vláda môže vzniknúť už na budúci týždeň

Strana Smer-SD bude mať štátneho tajomníka na každom ministerstve. Po rokovaní delegácií Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete to oznámil líder Smeru-SD Robert Fico s tým, že nová vláda môže vzniknúť už na budúci týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Robert Fico po rokovaní štvorlístka: Nová vláda môže vzniknúť už na budúci týždeň
Zdroj: TASR

Fico zopakoval, že ustanovujúca schôdza NR SR bude v stredu 23. marca. „Ak táto schôdza prebehne štandardne a nebudeme svedkami žiadnych provokácií, tak ihneď po ukončení schôdze by súčasná vláda podala demisiu a ak na to bude vhodný časový priestor, vznikla by nová vláda buď v stredu večer alebo vo štvrtok ráno,“ povedal premiér.

Šéf Smeru-SD ocenil a poďakoval predsedom a delegáciám ďalších troch strán, že majú eminentný záujem na tom, aby sa pri zostavovaní koalície dodržiavali štandardné demokratické postupy. „Došlo k dohode na programových prioritách, ktoré boli verejnosťou prijaté ako veľká výzva. My sa k nim aj v tomto duchu postavíme,“ deklaroval.

O menách ministrov hovoriť nechcel, tieto otázky sa totiž musia ešte prerokovať na straníckych centrálach. „V nedeľu (20.3.) večer by malo byť vo všetkých personálnych otázkach jasno a budem môcť informovať pána prezidenta,“ avizoval Fico s tým, že všetky práce potrebné na vznik koalície pokračujú v štandardnom režime. „Verím, že to povedie k funkčnej a stabilnej vláde,“ uzavrel.

Najsilnejšia strana Smer-SD obsadí okrem funkcie premiéra aj post vicepremiéra pre investície a ministerstvá vnútra, financií, zahraničných vecí, zdravotníctva, hospodárstva, kultúry a práce. SNS bude nominovať ministrov obrany, školstva a pôdohospodárstva. Most-Híd nominuje ministrov spravodlivosti a životného prostredia a #Sieť ministra dopravy. Mená nových ministrov zatiaľ oficiálne neoznámili. Strany sa dohodli tiež, že pozíciu predsedu NR SR obsadí SNS. Smer-SD, Most-Híd a #Sieť nominujú po jednom podpredsedovi a jedna pozícia podpredsedu bude patriť opozícii.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM