Zo Slovenska

Robert Fico verí Kaliňákovi. Opozícia vraj taktizuje a má bohapusté výmysly

O zvolanie mimoriadnej schôdze v týždni, keď Slovensko preberá predsedníctvo v Rade EÚ, požiadala podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) opozícia úmyselne.

Ilustračný obrázok k článku Robert Fico verí Kaliňákovi. Opozícia vraj taktizuje a má bohapusté výmysly
Zdroj: TASR

Chce na nej odvolávať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Fico to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 označil za nezmysel.

„Úmyselne podali návrh v piatok (24.6.), aby sa schôdza konala v týždni, kedy preberáme predsedníctvo… V tom čase páni z opozície museli vyvolať zbytočnú schôdzu, ktorá bude plná špiny,“ skonštatoval Fico. Myslí si, že schôdza je výsledkom a dôkazom toho, že opozícia nemá alternatívu voči vládnej koalícii.

„Bez dôkazov, obviňovaním sa budú snažiť deštruovať situáciu na Slovensku,“ povedal.

Minister Kaliňák má naďalej premiérovu dôveru, poukázal, že mu nikto žiadne porušenie zákona nedokázal. „Nemáme sa o čom baviť v tejto situácii. Nikto nepreukázal Robertovi Kaliňákovi nič. Sú to len bohapusté obvinenia,“ vyhlásil Fico. Snahy opozície o jeho odvolávanie označil za politiku deštrukcie v čase, keď bude na Slovensku celá Európska komisia.

O brexite bez nás nie?!

Ďalšiu víziu Európskej únie treba podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ponúknuť za účasti všetkých jej členských štátov. Rozbehnutie rozhovorov o jej budúcnosti po britskom referende na úrovni šiestich zakladajúcich štátov označil za chybu.

„Nie je možné zase len medzi veľkými krajinami dohodnúť čosi a potom to položiť na stôl a poďme o tom rokovať. Predstava o tom, čo ponúknuť verejnosti, musí byť výsledkom veľmi ťažkej diskusie všetkých 27 členských štátov, ktoré zostávajú v Európskej únii. Ak opäť niekto príde a povie, že ideme ponúknuť Európanom to, čo sme ponúkali doteraz, tak definitívne prehráme,“ povedal Fico.

Máme sa ponaučiť

Výsledok britského referenda o odchode z EÚ nevníma ako tragédiu, ale ako tvrdú realitu a reakciu Britov na európsku politiku. „Skôr si musí EÚ odpovedať, čo sa udialo, čo bolo zle,“ poznamenal. Treba preto podľa jeho slov začať hovoriť o tom, čo sa ponúkne obyvateľom EÚ.

Čítajte aj: Roberta Kaliňáka budú opäť odvolávať. Opozícia: Ďalší na rade je premiér

Avizoval, že v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ chce začať procedúru neformálnych rokovaní o budúcnosti únie. Fico poukázal, že ľudia majú evidentne problém nielen s migračnou, ale aj hospodárskou politikou únie.

Z britského referenda sa treba preto poučiť, aby sa situácia nezopakovala aj v iných krajinách, upozornil. Myslí si, že väčšou hrozbou by bol odchod krajiny, ktorá je aj súčasťou eurozóny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM