Prokop Slováček Zo Slovenska

Roberta Kaliňáka budú opäť odvolávať. Opozícia: Ďalší na rade je premiér

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) bude v Národnej rade SR opäť čeliť opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Zástupcovia opozícia už odovzdali podpisy potrebné na iniciovanie mimoriadnej schôdze. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ju musí zvolať do siedmich dní.

Ilustračný obrázok k článku Roberta Kaliňáka budú opäť odvolávať. Opozícia: Ďalší na rade je premiér
Zdroj: TASR

Kaliňák čelil pre daňovú kauzu Bašternák odvolávaniu aj 7. júna. Za jeho zosadenie z vládneho postu hlasovalo 58 členov snemovne zo 138 prítomných. Kaliňákovo odvolanie podporili všetci prítomní poslanci OĽaNO-NOVA, ĽSNS, zo SaS sa zdržal len Alojz Baránik, za odvolanie bola aj väčšina klubu Sme rodina a traja nezaradení. Proti boli všetci prítomní koaliční poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete.

PREČÍTAJTE SI AJ: Ulica, ktorá žiada Kaliňákovu hlavu, stráca hlas. Čo bude nasledovať?

Nové skutočnosti, ďalší protest

Podľa šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča sa od tejto mimoriadnej schôdze udiali skutočnosti, ktoré Opozičnú radu oprávňujú na to, aby podali návrh opäť.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby Kaliňáka odvolal. „Ak to neurobí, v pondelok (27.6.) bude protest na Námestí SNP, ktorý sa presunie pred komplex Bonaparte. Apelujem aj na koaličných partnerov Smeru-SD aby opustili submisívny postoj voči Smeru-SD a pomohli nám odvolať Kaliňáka na najbližšej mimoriadnej schôdzi,“ odkázal Galko.

Ak Kaliňák ustojí aj druhý opozičný pokus o odvolanie, opozícia podá návrh na vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi.

PREČÍTAJTE SI AJ: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM