Tomáš Šuhajda Rôzne Zo Slovenska

Rodeného Humenčana zavolali do Číny: Pomohol odhaliť tajomstvo malého draka!

Svetovo uznávaný paleontológ zo Slovenska sa podpísal pod významnú vedeckú udalosť. Humenský rodák má podiel na objave nového rodu a druhu dinosaura.

Ilustračný obrázok k článku Rodeného Humenčana zavolali do Číny: Pomohol odhaliť tajomstvo malého draka!
6
Galéria
Zdroj: © Martin Kundrát

V čínskej provincii Henan boli nájdené hniezda gigantických dinosaurých vajec. Jedno z nich, ktoré našiel v roku 1993 neznámy domorodec, bolo iné. Obsahovalo totiž zárodok ‘draka’. Nestihol sa vyliahnuť a zamrzol tak v čase na desiatky miliónov rokov.

Humenčan na scéne

Medzičasom sa tento vzácny nález ilegálne dostal do USA, kde ho nazvali Baby Louie, pričom v decembri 2013 sa uskutočnil jeho veľký návrat naspäť do Číny. A tu sa začína už druhá, vedecká časť príbehu, v ktorej sa ocitá aj humenský rodák Martin Kundrát. Aktuálne pracovníka Centra interdiscipli­nárnych biovied Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pozvali do tímu ako uznávaného experta na štúdium embryí dinosaurov.

A v týchto dňoch odhalil medzinárodný tím aj verejnosti veľké tajomstvo malého draka. Unikátny objav nového rodu a druhu dinosaura zverejnil prestížny odborný časopis Nature Communications.

Vyriešená dračia záhada

“Pozvanie čínskych kolegov k účasti na tomto projekte považujem za privilégium. Tento objav má tiež charakter medzníka slovenskej paleontológie,“ povedal Martin Kundrát. Rodák z Humenného doplnil, že tento unikátny nález vyriešil dlhotrvajúcu záhadu o tom, ktoré dinosaury znášali najväčšie vajcia, známe pod názvom Macroelongato­olithus.

V týchto dňoch tak Baby Louie získal aj svoje vedecké meno. Jeho krstní otcovia ho pomenovali Beibeilong sinensis – mláďa čínskeho draka. Martin Kundrát pokračuje v štúdiu nových skamenených embryí a čoskoro sa vydá do odľahlých končín Ázie odhaľovať dalšie tajomstvá fenoménu čínskeho draka.

Rodák z Humenného v Číne: Stál pri objave nového druhu dinosaura! FOTO
6
Galéria
Zdroj: © Martin Kundrát
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM