Rôzne

Rodičia musia zbystriť pozornosť: Drogy a alkohol lákajú i deti zo základných škôl

Drogy či alkohol môžu lákať už deti zo základných škôl. Práve tieto kategórie sú najviac ohrozené rizikom experimentovania s nimi.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia musia zbystriť pozornosť: Drogy a alkohol lákajú i deti zo základných škôl
Zdroj: TASR

Rodičia a učitelia by si mali všímať svoje deti a žiakov a treba včas zakročiť. Upozorňujú na to odborníci. Nástrahy dnešnej doby treba vysvetľovať už malým deťom, myslí si Jana Žemličková zo Sanatória AT, ktorá pracuje s mladistvými so závislosťou. Začať by mali už pedagógovia na základnej škole, rodičia by mali o tom s deťmi diskutovať už pred nástupom do nej.

„Prvú skúsenosť s alkoholom majú totiž už aj 11-roční,“ povedala v stredu na tlačovej konferencii. Jej slová pritom potvrdzujú aj štatistiky. Podľa nich má prvý kontakt s alkoholom už desaťročný školák.

Deťom treba podľa nej od mladého veku vysvetľovať, čo môže spôsobovať alkohol a drogy. Ak si rodič všimne, že dieťa sa dlhšiu dobu správa neštandardne, mal by zakročiť a vziať ho k odborníkovi. „A hoci sa závislosť nemusí vždy potvrdiť, vždy je lepšie konať ako nekonať,“ povedala Žemličková.

Včasnú prevenciu označila za dôležitú. Na stredných školách, teda v kritickom veku, by už tak mladí mali mať dostatok informácií o škodlivosti drog či alkoholu, čo je väčší predpoklad na ich odmietnutie.

„Zmysel prevencie vidím napríklad v efektívnom využití voľného času,“ povedal Ľubomír Okruhlica, šéf bratislavského Centra pre liečbu drogových závislostí. Podľa neho by sa v tejto veci mali spojiť školy, rodičia, mestá či obce. „Mládež musí mať zmysluplne využitý čas, takáto prevencia zo skúseností zo zahraničia funguje,“ povedal. Dieťa treba viesť k tvorivosti a výkonom.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR priznáva, že v školách sa nedarí odradiť 11– až 14-ročných od prvej skúsenosti s alkoholom. „Priemerný vek prvého kontaktu, ktorý sa nedarí odsunúť na neskôr, je okolo 10 rokov, hoci na školách prebieha veľké množstvo programov na prevenciu,“ píše rezort v národnom akčnom pláne pre problémy s alkoholom.

Deti a mladiství hazardujú najmä s nárazovým pitím. „Dospievajúce dievčatá sa v tejto veci vo viacerých ohľadoch vyrovnali dospievajúcim chlapcom a mladým mužom,“ uvádza sa v akčnom pláne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM