Katarína Oravská Regióny

Rodinu zasiahli tvrdé rany osudu: Pomáha celá dedina, tento list školákov vás ale rozplače

Rodinu z Čierneho Balogu postihla jedna tragédia za druhou. Len nedávno pochovali otca. Teraz im doslova zhorela strecha nad hlavou. Rodina je teraz rozdelená a býva u známych. Nezištná pomoc okolia je ale dojemná.

Ilustračný obrázok k článku Rodinu zasiahli tvrdé rany osudu: Pomáha celá dedina, tento list školákov vás ale rozplače
Zdroj: Dnes24.sk

Rodinný dom rodiny Švecovej z Čierneho Balogu zachvátili plamene. Informovali sme o tom v článku Ohnivá dráma: Horelo podkrovie domu a aj sklady, škody dosiahli desiatky tisíc eur!

Dočasne sa museli rozdeliť

„Zhorela nám hospodárska budova a strecha domu. Tam bolo urobené podkrovné bývanie, ktoré zhorelo, je zničené na komplet. Na prvom prízemí pod podkrovím boli tiež dve miestnosti úplne zhorené a zvyšok bol premočený. Museli sme vytrhávať dlážky, izoláciu. Zničené je aj potrubie. V podstate ¾ domu zhorela. Ostal nám iba spodok, úplné prízemie, ale tiež je navlhnuté od vody,“ vyratúva škody Mária Švecová (30). V dome bývala ešte s mamou Martou (52), staršou sestrou Martou (32), mladším bratom Marekom (29) a neterou Peťkou (14). V priebehu okamihu prišli o všetko. Aka pokračovala priama materiálna škoda bola predbežne vyčíslená na 90-tisíc eur a príčinu požiaru zatiaľ nevedia.

V dome sa aktuálne nedá bývať. Rodina sa tak musela dočasne rozdeliť, každý býva inde. Prichýlili ich známi. Len prednedávnom ich pritom tiež postihla tragédia. Koncom septembra im zomrel otec na rakovinu. „Ešte v piatok na Všech svätých sme pochovávali urnu,“ povedala Mária.

Pomáhajú všetci

Obec Čierny Balog vyhlásila verejnú zbierku na pomoc rodine Švecovej pri odstraňovaní škôd spôsobených požiarom. „Chceli by sme poďakovať starostovi Františkovi Budovcovi, Vincovi Budinskému, ktorí tiež organizoval zbieku, Píle Rosík, ktorá nám za dva dni narezala drevo, Tescu, kde pracuje sestra a v neposlednom rade všetkým priateľom a známym za všetku možnú pomoc,“ uviedla Mária.

Ako pokračovala dennodenne bolo na mieste nešťastia aj 30–40 ľudí. Rodina, známi, susedia, ale aj dobrovoľníci, ktorí im pomáhali vynášať vonku veci, ktoré nezničil požiar či búrať strechu. Dom postupne opravujú.

Vyzbierali sa aj detičky

„Prispej! Vyhorel dom! Prispej aspoň 1 € a pani Švecová sa ti vrelo poďakuje. Je to nešťastná rodina. Pred mesiacom im zomrel otec a teraz nemajú kde bývať. Ak nemôžeš prispieť, nevadí. My vieme, že by si rád pomohol.“ Takýto list napísali žiaci 3.B triedy ZŠ Jánošovka v Čiernom Balogu a vyzbierali sa sumou 8,85 eur. S podpisom koľko dali, toľko dali ich odovzadli do rúk rodiny Švecovej.

„Nedali na sladkosti, ale prispeli nám. List nám doniesli takí malí chlapčekovia. Bolo to krásne napísané, aj s obrázkom. Chceli by sme sa im osobitne poďakovať,“ dodala Mária.

List žiačikov vás rozplače
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM