Peter Klimant Od vás

Romantika nad Moravcami, ktorú musíte vidieť: Modrý Mesiac sa podarilo zachytiť naozaj parádne!

Veľké nebeské divadlo, ktoré sa koná len raz za takmer tri roky. Modrý Mesiac sme pozorovali i v Zlatých Moravciach a celkom okolí. Jedinečnú fotku tejto astronomickej udalosti sa podarilo vytvoriť Ivanovi z Topoľčianok. Pozrite si ju!

Ilustračný obrázok k článku Romantika nad Moravcami, ktorú musíte vidieť: Modrý Mesiac sa podarilo zachytiť naozaj parádne!
Zdroj: Dnes24.sk

V piatok v noci sme mohli na oblohe pozorovať veľmi ojedinelý nebeský úkaz, ktorý sa vyskytuje len raz za takmer tri roky. Na nebi nám svietil takzvaný „modrý Mesiac“. Túto zaujímavú astronomickú udalosť sme sledovali i v Zlatých Moravciach a v celkom okolí. Parádny záber z nej sa podarilo spraviť fotografovi Ivanovi Klbíkovi z Topoľčianok. S pomocou trochu fotografickej zručnosti dosiahol to, že Mesiac na jeho snímke vyzerá byť naozaj modrý. V skutočnosti ale modré sfarbenie vôbec nemá.

„Modrý Mesiac, alebo Blue Moon v skutočnosti neznamená, že na oblohe budeme vidieť Lunu v modrých farbách. Ak sa niečo deje málokedy, vravíme, že sa to stáva "raz za čas“ alebo „raz za uhorský rok“, z anglického výrazu „Once in a Blue Moon“", vysvetľuje Ivan Klbik.

Ide teda o klasický spln, ktorý však až tak úplne klasický nie je. Jeho výnimočnosť spočívala v tom, že sa jednalo už o druhý spln v rámci jedného kalendárneho mesiaca. „Kalendárne mesiace sú o niečo dlhšie ako lunárne a preto približne raz za 2,7 roka máme namiesto 12 splnov až 13. Dva splny v jednom kalendárnom mesiaci sme mohli naposledy vidieť 31.8.2012 a najbližší "modrý Mesiac“ uvidíme 31.1.2018," dodal Klbik.

Pozrite si unikátnu fotku modrého mesiaca v našej priloženej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Jedinečná snímka, ktorú musíte vidieť: Ivan odfotil nad Moravcami fascinujúce nebeské divadlo

Foto: Ivan Klbik

Nebeské divadlo: Ivan spravil parádny záber veľkej astronomickej udalosti
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM