Simona Ivančáková Rôzne

Rozhovor s popradským DJ-om Doopom: V hoteli Kempinski som už takmer inventár, Moskva je pre mňa výzva!

Dídžeja Jozefa Kacvinského poznajú ľudia z okolia skôr pod umeleckým menom DJ Doopo. V rozhovore pre náš portál sa vyjadril k téme popradskej hudobnej scény, poukázal na svoje začiatky a tiež si spomenul na kuriózne momenty počas hrania.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s popradským DJ-om Doopom: V hoteli Kempinski som už takmer inventár, Moskva je pre mňa výzva!
Zdroj: TASR

Patrí k elite dídžejov z Popradu, o svojich skúsenostiach i začiatkoch porozprával v rozhovore Jozef Kacvisnký známy ako DJ Doopo.

Ako si sa dostal k práci DJ?

Veľmi presne a dobre si to pamätám :) V roku 1998 bol v Spišskej Novej Vsi výber a konkurz DJ-ov pre miestnu diskotéku Kotolňa. Ja som bol len ako podpora pre môjho kamaráta, ktorý chcel byť DJ a keďže na konkurz neprišiel nikto len on, tak som ho v tom nechcel nechať samého. (veľmi vtipná situácia)

Ako si spomínaš na svoje začiatky s touto prácou?

No priznám sa, že začiatok bol veľmi ťažký. Miestny DJ z Kotolne sa nás spýtal, či sme už hrali a či vieme robiť okolo techniky. Naša odpoveď znela, že v živote sme to ani nevideli :D Chytil sa za hlavu a povedal výborne.

Stáva sa ti, že ľudia na tvoju hudbu nereagujú a ty podľa toho musíš prispôsobiť mixovanie hudby?

Častokrát ľudia nerozoznávajú tanečnú hudbu od hudby na počúvanie alebo chcú hudbu, ktorá je len pre jednotlivcov. Ja sa snažím udržať na tanečnom parkete čo najväčší počet ľudí a niekedy sa mi stáva, že niekto chce aj dobrú pieseň, len nie vhodnú pre danú akciu. Je to veľmi zložité, keď po neúspešnej skladbe na želanie musíte zachraňovať zábavu alebo povedať, že tú pesničku nemôžete zahrať.

Dobrý DJ dokáže svojou hudbou slušne zarobiť, minimálne čo sa týka zahraničia. Je to takto aj na Slovensku?

Myslím si, že ak DJ má dostatok práce, tak dokáže dobre zarobiť aj na Slovensku. Zahraničie ma láka nie pre zárobok, ale skôr pre zmenu, objavovanie inej kultúry v hudbe a zábave a možnosť získania skúsenosti a tým väčšieho úspechu.

Pre aké publikum a na akých akciách najčastejšie hrávaš?

Zameriavam sa hlavne na akcie ako sú svadby, stužkové a firemné večierky. Taktiež som už skoro inventár a resident DJ pre hotel Kempinski na Štrbskom Plese. Odohral som zatiaľ cez 800 akcií.

Je v tomto roku nejaká akcia, na ktorú sa tešíš výnimočne?

Momentálne pre mňa najväčší úspech prichádza v tomto roku, kedy budem hrať v Rusku, konkrétne v Moskve celý mesiac.

V akom prostredí a pre aké publikum sa ti hrá najlepšie?

Myslím si, že práve doma pre východ sa hráva najlepšie a je vždy najlepšia zábava. Tu sú ľudia ešte stále veselí a jednoduchí, viac sa dokážu odviazať. Samozrejme, veľmi rád hrám aj pre susedov v Poľsku, ich nátura v zábave nemá hraníc.

Spomínal si, že hrávaš aj na svadbách a na nich často vznikajú rôzne zábavné situácie. Spomenieš si na nejakú zábavnú príhodu zo svadby, kde si hral?

Zábavných príhod by bolo možno aj na jednu knihu, ale taká najvtipnejšia bola počas svadobného ohňostroja, ktorý sme pripravovali pred kostolom. Efekt pozostával vo vystrelení 650-tich stúh počas vychádzania z kostola na svadobných hostí. Ja som nemohol v danej chvíli byť pred kostolom a poslal som externého človeka, aby všetko pripravil. Neskôr mi napadlo, že počas dňa v kostole viacero svadieb a aby sa nestala situácia, že sa to vystrelí pre inú svadbu. Hneď som volal, aby si zistil, kto momentálne má svadobný obrad. Zistilo sa, že niečo nie je v poriadku, buď iný kostol alebo zle uvedený čas obradu. Nesedeli mená, pretože vonku sa pripravovala rómska cimbalová muzika a tá tvrdila, že v kostole je nevesta a ženích s menami Justín a Mária. Neskôr som dostal telefonát, že všetko sedí, len kapela prečítala mená zo svadobného auta a tam bolo uvedené Just Married.

Akú hudbu hráš ty osobne najradšej?

V poslednom čase počúvam inú hudbu len nie to, čo hrávam na akciách, pretože väčšinou sa hrávajú tie isté hity dookola a s tým mnohokrát DJ nič neurobí. Musíte hrať tak, aby sa ľudia zabávali a nie hrať to, čo by ste chceli alebo čo sa vám páči (ak sa rozprávame o klasických zábavách, nie o diskotékach). No samozrejme, výborná hudba je pre mňa funky a latino house.

Patríš k vychyteným DJ-om v okrese, takže predpokladám, že asi veľa voľného času nebudeš mať. Koľko akcií zvykneš počas roka odohrať?

Ako často hrávam? No je to rôzne. Záleží to od toho, koľko ľudí ma osloví a rezervuje si dátum akcie., koľkým sa moja produkcia páči a koľko referencií ma odporučí pre ďalšie nové akcie. Tento rok je už rezervovaných 44 akcií a stáva sa mi, že ak mám obsadený dátum, snúbenci kvôli tomu presúvajú svoj dátum svadby. A to práve pre ich spokojnosť pri iných akciách a musím povedať, že ma to veľmi teší.

Sleduješ aj svoju konkurenciu v okrese?

Konkurencia mi nevadí. Práve naopak, som rád, že prichádzajú iní a vytvárajú niečo nové, posúvajú hranice hudby a zábavy do iných smerov. Konkurenciu môžem vnímať ako ďalší odrazový mostík, aby som nezaostal a posúval sa, či zlepšoval v tom, čo robím a tak držal krok s dobou.

Ako si sa vlastne dostal k umeleckému menu DJ Ďoopo. Aký príbeh sa za ním skrýva?

Prezývka DJ Doopo vznikla na strednej škole kvôli relácii Deka, ktorú uvádzal moderátor Joppo. Ani sám neviem prečo, ale v spojitosti s hudbou ma začali volať podobne Ďopo. Potom neskôr v prezývke pre registrácie na internete pribudlo ešte jedno „o“ Doopo… a tak mi ostalo aj ako umelecké meno DJ Doopo.

Čo robí rád DJ vo voľnom čase, keď nehrá?

Moja záľuba bude veľmi zvláštna v kontraste s tým, čo robím a čo ma nabíja energiou. Môžem povedať, že často krát utekám do hôr od všetkého hluku, kde si človek môže sadnúť na vrchol štítu a v úplnom tichu vstrebávať tu nádheru, ktorá je vôkol nás.

Hlavné foto: ilustračné

Známy popradský dídžej: Rozhovor nám poskytol Jozef Kacvinský
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM