Rôzne

Rozhovor s Prešovčanom, ktorý prežil hroznú zrážku lietadiel: Patrik opísal mrazivé okamihy

Nad obcou Červený Kameň sa pred pár dňami dve lietadlá zrútili na zem. Jeden z parašutistov, ktorí nešťastie prežili, bol aj Prešovčan Patrik Minár. Teraz porozprával o pocitoch počas dramatických chvíľ vo vzduchu. Počas zrážky bol v spodnom lietadle.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Prešovčanom, ktorý prežil hroznú zrážku lietadiel: Patrik opísal mrazivé okamihy
Zdroj: Dnes24.sk

Letecké nešťastie sa stalo vo štvrtok minulého týždňa krátko po pol desiatej dopoludnia v Ilavskom okrese, keď do seba vrazili dve lietadlá L-410 Turbolet. Skúsený parašutista Patrik Minár bol aj organizátorom osudného zoskoku.

Presne vedel, čo robiť

Na palubách oboch lietadiel bolo dokopy 33 parašutistov, jeden kameraman, dvaja piloti a dvaja kopiloti. Tragédia si vyžiadala sedem obetí, 31 ľudí nešťastie prežilo. Skúsení parašutisti nacvičovali hromadný zoskok, ktorým chceli pokoriť slovenský rekord spred niekoľkých rokov, keď takto skočilo 30 parašutistov. Žiaľ, nestalo sa.

„Bol som prekvapený, že keď sa to stalo, mozog pracoval na plné obrátky, presne som vedel, čo robiť. Žiadna panika. Počas voľného pádu som si dával prilbu na hlavu, robil som to s chladnou hlavou. Každý vieme, čo by sme mali robiť. Na palube boli skúsení parašutisti, mali od štyristo až cez päťtisíc zoskokov. Aj vo chvíli, keď sme museli vyskakovať, robili sme to rutinne aj tým, že sme predtým trénovali. Postavili sme sa, zoradili a postupne vyskakovali z lietadla,“ opisuje Patrik Minár mrazivé okamihy, ktoré nastali bezprostredne po zrážke lietadiel.

Patrí k parašutistickej svetovej elite

Na otázku, ako dnes vníma všetko to, čo sa v osudnú minútu stalo, odpovedá: „Nevraciam sa k tomu, život ide ďalej. Som skôr nazlostený, vôbec sa to nemuselo stať. Vyšetrovanie prebieha, mnohí si ale myslia, že chybu urobil náš pilot. Objasniť príčiny nešťastia je ale úlohou vyšetrovateľov,“ hovorí o minulotýždňovej leteckej tragédii Prešovčan Patrik Minár.

Má parašutista strach z výšok a lietania? Ako sa dá po takejto tragédii fungovať ďalej? „Vôbec nemyslím na to, že by sa mohlo v lietadle niečo stať. Idú s nami skúsení piloti, naozaj je to to posledné, na čo by som myslel,“ hovorí Patrik Minár. Patrik patrí k parašutistickej svetovej elite. Parašutizmus mu učaroval pred jedenástimi rokmi, keď ho na zoskok zlákal kamarát. Prvý skok absolvoval v Spišskej Novej Vsi, odvtedy ich už má na svojom konte viac než dvetisícpäťsto.

Znova pôjde o rekord

Je to preňho ešte aj dnes adrenalín? „Beriem to ako rutinu. Skôr je pre mňa úspech, keď dám hore dokopy štyridsaťdva ľudí,“ hovorí. Patrik bol členom stočlenného tímu, ktorý sa pričinil o svetový rekord nazvaný „100 way Out Facing Diamond“, keď vytvoril na oblohe formáciu v tvare jednej strany vybrúseného diamantu. Sympatický Prešovčan sa dostal do elitnej spoločnosti ako jediný Slovák, ani z Česka tam dokonca nikto nebol na základe pozvánky troch organizátorov z Anglicka, Nemecka a Francúzska.

„Chodím skákať veľké formácie, bol som členom dvestočlennej zostavy pri kalifornskom rekorde pred štyrmi rokmi.“ Do Kalifornie sa vracia už na druhý mesiac, kde znova pôjde o nový rekord. To, že sa dostal do vybranej skupiny, považuje za niečo podobné ako vyhrať olympiádu.

Čítajte tiež:

Dramatické momenty na parkovisku: Autobus prešovskej MHD v plameňoch, zhorel do tla!

Hasiči v akcii kvôli boju s požiarom: Na železničnej stanici horela lokomotíva!

foto: archív pm

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM