JAB Kultúra

Rozhovor so známym hercom Martinom Hubom: Vybudovať si lásku k Spišu je veľmi jednoduché

Pri slávnostnom akte uvedenia monografie s názvom Dejiny mesta Spišská Nová Ves nechýbal ani slovenský herec Martin Huba, ktorého korene siahajú práve do nášho mesta. Čo sa mu na Spiši najviac páči a ako si spomína na svoje detské časy strávené v Spišskej?

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor so známym hercom Martinom Hubom: Vybudovať si lásku k Spišu je veľmi jednoduché
Zdroj: Dnes24.sk

Známy slovenský herec a divadelný režisér profesor Martin Huba sa síce v Spišskej Novej Vsi nenarodil, no jeho korene siahajú priamo do nášho mesta. Narodili sa tu a žili totiž jeho starí rodičia. Starý otec Alexander Huba sa nie raz spomína aj v monografii. Jeho otec Mikuláš Huba, známy už nebohý herec, bol rodák zo Spišskej. Dokonca počas štúdia na gymnáziu bol členom ochotníckeho súboru Hviezdoslav. Zaujímalo nás, ako vníma tento kraj dnes už 72-ročný herec Martin Huba aj to na čo najradšej spomína.

Dve rodné mestá

„Veľkým šťastím človeka je, keď sa má, kam vrátiť. Ja som vďačný, že som sa zase mohol vrátiť do Spišskej Novej Vsi. Mám 72 rokov a vrátil som sa sem 72-krát ,“ vyjadril sa herec ešte počas slávnostného večera. Ako nám neskôr prezradil, podľa jeho slov žije celý život v luxusnom pocite, že má dve rodné mestá: Bratislavu a Spišskú Novú Ves. K Spišskej Novej Vsi ho podľa jeho slov viaže veľmi silné puto, pretože u svojich starých rodičov strávil každé prázdniny a voľné chvíle.

,,Spišská je mesto, kde som sa naučil bicyklovať. Dodnes si spomínam na prázdniny, keď som mal osem rokov a jazda na bicykli už tak nebolela, lebo ulice po meste boli prvýkrát vyasfaltované,“ spomína herec s tým, že okrem toho, že mal úžasných starých rodičov mal aj to šťastie, že žili v tak prekrásnej scenérií akou je Spiš.

Láska k prírode

Neodmysliteľnou súčasťou hercovho života je Čingov a Slovenský raj, kde stojí chata Hubovcov. „Návštevu Spiša som nevynechal ešte ani jeden rok. Starí rodičia ma naučili láske k prírode. Tento kraj mi v mnohom určil hodnotový rebríček,“ zdôveril sa Huba. Ako spomenul aj svoje deti viedol k láske k prírode a Spišu. „No nebolo ich treba veľmi nútiť. Vybudovať si lásku k Spišu je veľmi jednoduché,“ dodal herec.

Na otázku či si ako herec zahral aj v našom Spišskonovoveskom divadle odpovedá. „Hosťoval som vo vašom divadle hlavne v študentských rokoch, ale už aj v zrelom veku. Máte mimoriadne krásne a príjemné divadlo. Okrem toho, že je aj proporčne vyvážené má aj pre nás hercov to čaro, že má veľmi dobrú akustiku, čím sa nám bez väčšej námahy podarí dosiahnuť kontakt s publikom.“ Ako ďalej zdôraznil, divadlo v Spišskej Novej Vsi patrí podľa neho medzi tri najkrajšie na Slovensku. Do hercovej top 3 patrí okrem nášho ešte aj divadlo v Levoči a v Piešťanoch.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM