Hádzaná

ROZHOVOR: V Považskej Bystrici rastie ďalší výborný hádzanár, Marek Štefina (14) je veľký talent

Hádzanársky klub MŠK Považská Bystrica vychoval v nedávnej minulosti viaceré výborné stredné spojky, ktoré sa dokázali presadiť aj v reprezentácii. No a zdá sa, že na Považí rastie ďalší podobný hráč.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: V Považskej Bystrici rastie ďalší výborný hádzanár, Marek Štefina (14) je veľký talent
Zdroj: Dnes24.sk

Na Považí vyrástli už viaceré výborné stredné spojky. Peter Kukučka bol mozgom najsilnejšej reprezentácie Slovenska, ktorá svoj vrchol dosiahla počas úspešných MS 2009 v Chorvátsku. Ľubomír Ďuriš je prvou strednou spojkou v súčasnom reprezentačnom výbere a Tomáš Vallo patrí medzi reprezentačných náhradníkov. Ďalšia súčasná stredná spojka MŠK, Marián Gardian, zas patrí k ozdobám najvyššej súťaže. A ako sa zdá, zrejme po nich nezostane diera.

Líder nielen na ihrisku

V tíme starších žiakov MŠK totiž už na prvý pohľad vyniká 14-ročný Marek Štefina. Že je lídrom tímu nielen v zápase, to je viditeľné už z predzápasovej rozcvičky, na ktorej zadeľuje úlohy. V zápase idú takmer všetky lopty cez neho. Výborne spolupracuje s pivotom, nebojácne vo veľkej rýchlosti vniká medzi obrancov, zapája do hry aj ostatné spojky, úspešne premieňa sedemmetrové hody a nebojí sa prevziať zodpovednosť v zlomových momentoch stretnutia. Ukázal to aj na víkendovom CoPoS cup-e, na ktorom herne vynikal aj v silnej konkurencii iných mužstiev.

Chcel by do najlepšej ligy sveta

Ako si sa dostal k hádzanej?

„Vďaka otcovi, ktorý ma priviedol na tréning, pričom hádzaná ma začala baviť od prvého momentu.“

Máš nejaký hádzanársky vzor?

„Zo svetových mien je to islandský reprezentant Aron Palmarsson aktuálne hrajúci vo Vespréme. Z nášho klubu je to zas Marián Gardian, na ktorom sa mi páči jeho rýchlosť.“

Aké sú tvoje prednosti a slabiny?

„Prednosťami sú rýchlosť a tvorba hry. Chcel by som zapracovať hlavne na streľbe a sile.“

Aké sú tvoje ciele?

„Chcel by som sa dostať do prvej nemeckej bundesligy.“

Čo mieniť preto spraviť?

„Budem sa snažiť čo najviac trénovať, a to aj vo voľnom čase.“

Bolo viditeľné, že si sa prezentoval na CoPoS cup-e ako líder mužstva a spoluhráči sa na teba spoliehali. Vnímať to teda tak, že chceš potiahnuť aj ich?

„Spoluhráčom sa snažím pomôcť na ihrisku, ale tam je to predovšetkým tímová práca.“

Pomáha aj bratovi

Marek Štefina má aj o štyri roky mladšieho brata Lukáša, ktorému po príchode na ihrisko hneď dával inštrukcie, kam má ísť, aby mu mohol prihrať na gól. A hoci je ten výrazne mladší a mohol by hrávať v nižšej vekovej kategórii, na turnaji CoPos cup ho tréneri vytiahli medzi starších žiakov, pretože je tiež veľmi talentovaný a môže sa medzi staršími vyhrať, čo nám potvrdil asistent trénera a tiež aktívny hráč MŠK Martin Kozák. Samotného Lukáša sme sa opýtali, ako vníma svojho brata: „Môžem sa od neho naučiť veľa nových vecí, je mojím vzorom. Aj som sa cez neho a vďaka rodičom, ktorí mi najviac pomáhajú, dostal k hádzanej.“

Môžeme potvrdiť, že celá rodina Štefinovcov žije hádzanou, bodaj by bolo takých čo najviac, potom je totiž predpoklad, že podobných talentov by vyrástlo ešte viac.

Čítajte nás aj zajtra, prinesieme rozhovor s trénerom starších žiakov Jozefom Kozákom st., ako on vníma Mareka Štefinu.

Mohlo by vás zaujímať:

Potlesk z tribún aj po prehre, to tu v tejto sezóne ešte nebolo!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM