Eva Drugdová Regióny Kultúra

ROZHOVOR: Zvolenčan Jožko Bily po krste novej knihy. Na čo v živote nikdy nezabudne?

Keď sa povie meno Jozef Bily, Zvolenčania si predstavia veselého pána, ktorý srší humorom aj na dôchodku. Zavítali sme na krst jeho novej knihy.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Zvolenčan Jožko Bily po krste novej knihy. Na čo v živote nikdy nezabudne?
14
Galéria
Foto: Ruslana Samčuková / Zdroj: Dnes24.sk

Zvolenčan Jozef Bily, bývalý učiteľ a riaditeľ gymnázia vo Zvolene, sa už dlhé roky venuje písaniu satirických kníh. Vo štvrtok 20.4. pokrstil v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene svoju najnovšiu knihu Pachute politiky mínus, ktorá je vtipnou zbierkou aforizmov o politike. Obľúbeného učiteľa a zvolenského spisovateľa sme vyspovedali. Okrem iného nám prezradil, že v zálohe má už aj ďalšie knihy.

Ako dlho sa venujete písaniu a vydávaniu kníh?

Písaniu kníh som sa začal venovať z ničoho nič, keď som prišiel učiť na gymnázium vo Zvolene v roku 1972. Dovtedy som nemal také sklony.

Čo Vás inšpirovalo pri napísaní Vašej novej knihy?

Každý sa ma pýta, kde na to chodím. Ja však niekedy ani nechodím a nápady prichádzajú samé. Nerobím to tak, že si sadnem a teraz budem niečo písať. Zapíšem si vždy, keď mi niečo napadne. Ináč to zabudnem a to je škoda. Potom, ak treba vydať knižku, hľadám, čo by tam malo byť, povyberám niektoré veci, dám názov a postupne sa všetko spracuje. Je s tým dosť roboty, keď mám okolo 35 000 aforizmov, ale aspoň sa človek nenudí.

Máte už nápady aj na ďalšie knihy?

Mám už nápady aj na ďalšiu knihu. Dokonca je už pripravený rukopis a spravené sú už aj korektúry. Treba to len dať do tlače, no nechcem vydávať dve knižky za rok. V šuplíku mi leží aj rukopis o blondínkach, ale vždy príde niečo aktuálnejšie. Možno, keď budem mať osemdesiat, vyjdú aj tie blondínky.

Vo vašich knihách často využívate humor. Ste vtipný aj v súkromí?

Nie vyslovene vtipný, ale sem tam niečo vtipné poviem. Moja žena by povedala, že doma nie. Aj sa hovorí, že humoristi sú doma smutní muži, ale nejaký ten humor tam je.

Čomu sa venujete, keď nepíšete?

Teraz, keď už som na dôchodku, chodím na záhradku a posedieť si s priateľmi. Raz za čas sa stretávame traja veteráni. Hlavne ale tá záhradka a písanie.

Aký ste boli učiteľ? Mali ste rád toto povolanie?

Dá sa povedať, že áno. Mal som ho celkom rád. Myslím si, že ohlasy na mňa boli dobré. Samozrejme, nie všetko musí byť pravda. Vždy som sa ale snažil a dúfam, že všetko bolo tak ako má byť. Niečo sa človeku podarí a niečo nie. Ja som sa vždy snažil, aby som svoju robotu robil čo najlepšie a všeličo sa podarilo.

Na čo z Vášho života nikdy nezabudnete?

Teraz má už človek pomaly sklerózu, tak neviem, či je niečo také, čo nezabudnem (smiech). Nezabudnuteľných chvíľ bolo viac, nechcem vypichnúť iba jednu. Napríklad, keď človeku vyjde prvá knižka alebo narodenie prvého dieťaťa. To sú bežné veci, ktoré sú ale v živote dôležité.

Na záver jeden aforizmus z novej knihy Jozefa Bilyho: „Aký je rozdiel medzi manželstvom a politikou? V manželstve sa vyskytuje nevera a v politike sprenevera.“

Fotky z krstu si môžete pozrieť v priloženej galérii!

FOTO: Jozef Bily vo Zvolene pokrstil novú knihu
14
Galéria
Foto: Ruslana Samčuková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM