Radka Deckerová Regióny

Najotvorenejšie samosprávy na Slovensku? Rožňava sa dostala do top 3

Rožňava je mestom s treťou najtransparentnejšou samosprávou na Slovensku pre rok 2012. Ocenenie prevzal primátor mesta Pavol Burdiga, ktorého sprevádzala prednostka rožňavského mestského úradu Erika Mihaliková.

Ilustračný obrázok k článku Najotvorenejšie samosprávy na Slovensku? Rožňava sa dostala do top 3
Foto: Radka Deckerová

Sme tretí na celom Slovensku

Najtransparen­tnejšou samosprávou na Slovensku pre rok 2012 je Šaľa, ktorá obhájila prvenstvo z roku 2010. Na druhom mieste skončil Martin, tretia je Rožňava. Celkovo sa transparentnosť slovenských miest dva roky od komunálnych volieb mierne zvýšila. Čiastočne to súvisí s prijatou národnou legislatívou (povinné zverejňovanie zmlúv a faktúr, masové zavedenie elektronických aukcií), a čiastočne vlastným zlepšením samospráv najmä v oblastiach zverejňovania materiálov zo zasadnutí zastupiteľstiev.

Vyplýva to z druhého hodnotenia sto najväčších miest v rebríčku Otvorená samospráva od Transparency International Slovakia. Výsledky sú nádejnou správou, keďže vyššia transparentnosť znižuje riziká neefektívneho míňania verejných prostriedkov a zmenšuje priestor pre korupciu.

Rebríček transparentnosti hodnotil mestá v 11 oblastiach (od poskytovania informácií o práci úradu a poslancov, možnosti zapojenia verejnosti do diskusie a otvorenosti verejného obstarávania cez personálnu politiku, prenájmy majetku po udeľovanie grantov a dotácií). Zhruba polovicu výsledného skóre tvorilo hodnotenie kvality informácií na mestských webových stránkach, ďalších 40 percent odpovede na infožiadosti pod menom Transparency ako aj „obyčajného občana,“ a zvyšok verejné dáta, napríklad o tendroch od Úradu pre verejné obstarávanie.

Čo sa všetko sleduje?

Hodnotenie Transparency meria kvalitu formálnych pravidiel na základe 111 ukazovateľov, ako napr. počet rozhodnutí Úradu pre verejné obstarávaní o pochybeniach v tendroch vyhlásených mestom, forma zverejňovania zoznamu zmlúv a faktúr na webových stránkach, existencia etického kódexu zamestnancov úradov či poskytnutie výšky výdavkov starostu v predvolebnej kampani na požiadanie.

Zdroj: roznava.sk

Rožňava získala ocenenie: Patríme medzi najtransparentnejšie samosprávy
6
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM