Peter Simon Regióny

Rožňavčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 5 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov

Je ich rodným mestom, no napokon to osud zariadil tak, že žijú niekde inde. Na Rožňavu však nezanevreli a časom si ešte viac uvedomujú, aké veci späté práve s našim mestom im chýbajú. Na čo sa teda Rožňavčania žijúci mimo svojho pôvodného domova tešia najviac, keď sa sem vracajú?

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 5 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Námestie

Srdcom každého mesta je hlavné námestie, ktoré býva obľúbeným miestom stretávania sa a trávenia času jeho obyvateľov. Naše je o to krajšie, že sa nesie v historickom štýle a dominantou je strážna veža. "V letných mesiacoch je námestie výborným miestom na posedenie s priateľmi. Príjemná prechádzka jeho centrom je vždy pre mňa super oddychom. Stále, ak prídem domov, tak na druhý deň bežím do centra,“ povedala Eva ktorá pôsobí vo Viedni a domov chodí zriedkavo.

Pokojné prostredie

Ruch veľkomesta by ste u nás hľadali márne a po návrate z uponáhľaných veľkých miest je Rožňava ako balzam na dušu. Naše malé mesto sa ani počas najväčšieho frmolu nedá porovnať s dopravnou špičkou a ruchom napríklad v takej Bratislave. „Vždy sa teším na to neporovnateľné ticho a pokoj. Neviem ani opísať rozdiel medzi Bratislavou a našou Rožňavou. Nevytvárajú sa tu dopravné zápchy a ani ľudia tak nikam neutekajú. Stále ak prídem domov zo školy, tak si proste užívam ten pokoj,“ dušuje sa Marcel, ktorý v Bratislave študuje.

Krása prírody na nezaplatenie

Náš okres a samotné mesto leží v srdci Národného parku Slovenský kras. Počas letných, ale aj zimných mesiacov ponúka nespočetné množstvo príležitostí na poriadnu turistiku, či len takú romantickú prechádzku okolím. Z domu do prírody nemá ďaleko ani Kristína, ktorá už dlhší čas pôsobí v Londýne, ako zamestnankyňa reštauračných služieb. „Práca ma donútila vycestovať. Je faktom, že náš okres je dosť chudobný a ľudia musia opúšťať rodiny a vlastný domov. Je to aj môj prípad, no Rožňavu a okolie nosím každý deň v srdci. Stále ak prídem domov, tak sa na druhý deň vyberieme na prechádzku do lesa. V letných mesiacoch je to aj menej náročná turistika po Silickej planine. Tie výhľady by sa tu v Londíne hľadali určite márne,“ prezrádza Kristína.

Doma chutí všetko najlepšie

Tradičné domáce jedlo často chýba mimo domova najviac. Potvrdzuje to aj Peter, ktorý pôsobí v neďalekých Vysokých Tatrách. „Mimo domova mi najviac chýba jedlo od mojej mamky. Vždy, keď prídem domov sa preto teším najviac na jedlá od nej a to som ešte nespomenul babku, ktorá sa snaží do mňa za ten víkend napchať kilá fajnot,“ dodáva s úsmevom Peter.

Priatelia a rodina

V živote každého z nás sú udalosti dobré aj zlé. Musíme s nimi žiť, zdolávať prekážky, riešiť problémy. Nie nadarmo sa hovorí, že priatelia a rodina sú najviac dôležité veci v živote každého z nás. Toto pochopila aj Marcela, ktorá už približne desať rokov opatruje v Rakúsku. „Domov, myslím tým ten pravý domov, blízka rodina a samotní priatelia. Toto je to, čo ma stále srdcom ťahá do Rožňavy. Keď prídem domov a vidím mamku, ocka a sestru po dlhšom čase a hlavne to, že sú v poriadku ma stále dokáže rozplakať. Je to pocit, ktorý mám strašne rada. Tie večerné rozhovory a teplo domova. V neposlednom rade sú to posedenia s priateľmi ktorých poznám od detstva,“ dodáva Marcela z Rožňavy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM