Aktualizované Lucia Lauková Svet

Rukojemnícka dráma vo Francúzsku: Polícia zastrelila podozrivého útočníka

Na juhu Francúzska držal ozbrojený muž rukojemníkov v supermarkete. Strelec sa údajne hlásil k Islamskému štátu.

Ilustračný obrázok k článku Rukojemnícka dráma vo Francúzsku: Polícia zastrelila podozrivého útočníka
10
Galéria
Zdroj: TASR

Dráma sa odohrala v obci Trèbes na juhu Francúzska. Podľa BBC ozbrojený muž zajal rukojemníkov v supermarkete a hlásil sa k Islamskému štátu.

Podľa zverejnených informácií francúzskeho portálu France 24 mal byť jeden rukojemník zastrelený. Do oblasti vyslali stovky policajtov. Podľa nepotvrdených informácií existujú správy o ďalšej obeti.

Ako uvádza britská televízia BBC, ozbrojený muž mal asi o 11.00 hodine predpoludním vojsť do supermarketu, kde zajal niekoľkých ľudí. Prokurátor pre BBC uviedol, že muž sa hlási k džihádistickej skupine.

„Bezpečnostný zdroj informoval francúzsku tlačovú agentúru AFP, že väčšine zamestnancov a zákazníkov v supermarkete sa podarilo utiecť“ informuje BBC.

Podľa zistení BBC ešte pred samotným incidentom v supermarkete, mal ozbrojený muž 5-krát vystreliť po skupine policajtov, vracajúcich sa na základňu, pričom jedného z nich zasiahla guľka do ramena.

Televízna sieť France24 uvádza, že podľa francúzskeho ministra vnútra sú výsledkom rukojemníckej drámy dvaja mŕtvi a traja ľudia mali byť zranení, pričom jeden veľmi vážne.

Podľa médií sa rukojemnícka dráma skončila po viac ako 4 hodinách zastrelením muža, ktorý držal rukojemníkov. „Strelec, ktorý údajne zabil troch ľudí, je teraz mŕtvy, uviedli vládne zdroje,“ píše BBC. Pred zajatím ľudí v supermarkete mal muž, údajne marockej národnosti, ukradnúť auto, v ktorom usmrtil jedného cestujúceho a zranil vodiča. Neskôr spustil streľbu na štyroch policajtov, pri ktorej zranil jedného z nich.

Podľa BBC bol strelec ťažko ozbrojený a údajne požadoval prepustenie Salah Abdeslama, pozostalého podozrivého z parížskeho útoku z 13. novembra 2015, pri ktorom zahynulo 130 ľudí. Ako neskôr uvádzajú médiá, útočníkom bol 25-ročný Redouane Lakdim.

Ďalšou obeťou piatkového útoku vo Francúzsku je policajt, ktorý sa vymenil za jedného z rukojemníkov. Nasadením svojho života pomohol ukončiť rukojemnícku drámu v juhofrancúzskom meste Trebes, v sobotu 24. marca podľahol svojim zraneniam. „45-ročný podplukovník Arnaud Beltrame "padol ako hrdina“ a preukázal „výnimočnú odvahu“, cituje BBC slová francúzkeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Rukojemnícka dráma vo Francúzsku: Hlásia jednu obeť
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM