Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Rušenie Mečiarových amnestií o týždeň posunuli: Opozícia má päť podmienok

V utorok 21. marca sa malo na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky, rozhodovať aj o Mečiarových amnestiách. Nestalo sa, rokovanie sa posúva o týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Rušenie Mečiarových amnestií o týždeň posunuli: Opozícia má päť podmienok
Zdroj: TASR

Rokovanie o koaličnom návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara sa posúva o týždeň, na pôde parlamentu sa začne až v utorok 28. marca. Dohodli sa na tom predstavitelia koalície a opozície na dnešnom poslaneckom grémiu. Opozícia vládnu iniciatívu podporí, má však päť podmienok.

Podmienky opozície

Prvou je zábezpeka, že nebude možné brať skutky zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny a vraždu Róberta Remiáša ako premlčané. Druhá podmienka hovorí o spoločnej politickej dohode koalície a opozície na tom, kto bude parlament zastupovať v tejto veci pred Ústavným súdom (ÚS) SR. Opozícia žiada, aby to bola dôrazná obhajoba zrušenia amnestií a aby zástupca mohol predkladať námietky zaujatosti voči niektorým ústavným sudcom.

Zrušenie všetkých milostí

Ďalšia podmienka opozície je, aby sa nerušila len milosť exprezidenta Michala Kováča voči jeho synovi, ale voči všetkým, ktorým ju vtedy pre kauzu Technopol udelil. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner. Štvrtou pripomienkou je, aby ÚS nezačal o amnestiách konať ex offo, ale až v prípade, ak sa naň obráti 30 poslancov NR SR. Piata pripomienka znie, aby vedľajším účastníkom konania pred ÚS bol prezident SR aj vláda. Opozícia tvrdí, že zo strany koalície predbežne padlo kladné stanovisko k štyrom pripomienkam, okrem tej, ktorá sa týka milostí v kauze Technopol.

Chcú sa dohodnúť

Opozícia však stále trvá na odmietavom postoji ku skrátenému legislatívnemu konaniu. Na takýto proces však koalícii stačia vlastné hlasy. Predstavitelia SaS, OĽaNO-NOVA aj Sme rodina síce tvrdia, že skrátené konanie nepodporia, ale ak im prejde pätica pripomienok, v konečnom dôsledku budú hlasovať kladne.

„Budeme hlasovať len za také znenie, o ktorom budú poslanci presvedčení, že smeruje k skutočnému nie fiktívnemu zrušeniu Mečiarových amnestií,“ deklaroval Ján Budaj (OĽaNO-NOVA). „Naozaj sa chceme dohodnúť. Ak nám schvália pripomienky, bude zjavné, že to myslia vážne,“ doplnil líder Sme rodina Boris Kollár.

Názor predsedu NR SR

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) poďakoval opozícii aj koalícii za to, že je tu nádej vyriešiť túto historickú traumu. „Vyzerá to tak, že sa nám to podarí,“ podotkol. Na margo piatich opozičných pripomienok odkázal, že ich koalícia nezamietla a požiadala o ich písomné predloženie. „Potom vám budem vedieť povedať, čo na nich hovorím konkrétne,“ avizoval Danko.

To, že koalícia trvá na skrátenom legislatívnom konaní vysvetlil aj tým, že už v súčasnosti sú niektoré premlčacie lehoty od amnestovaných skutkov otázne. „Čas tu hrá veľkú úlohu, je veľa dôvodov na rýchle rokovanie. Bol tu 20 rokov čas na odbornú diskusiu,“ uzavrel.

Na procese sa dohodli

„Črtá sa dohoda, procesne sme už dohodnutí. Na budúci týždeň v utorok začneme skrátené konanie a prvé čítanie, vo štvrtok začne ráno rokovanie v druhom a treťom čítaní. To je dohoda s opozíciou. Skrátené legislatívne konanie ostáva. Predpokladám, že kritizovať to budú, ale hlavne, že sme sa dohodli na procese, ako sa dostaneme k zrušeniu amnestií,“ povedal líder Mosta-Híd Béla Bugár.

Rozhodne Ústavný súd

Účasť ÚS, ktorý má mať po zrušení amnestií posledné slovo, je podľa Bugára potrebná. „V návrhu Jána Budaja síce nie je Ústavný súd, ale dotyčný, o ktorého ide, by to mohol napadnúť na súde a tam už nie sú žiadne lehoty. Tu v našom prípade je lehota do 60 dní,“ uviedol. Bugár je teda z hľadiska cieľa zrušiť amnestie spokojný. „Predpokladám, že k tomu aj dôjde minimálne budúci týždeň,“ dodal.

Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM