Webnoviny - Svet

Ruský prezident Medvedev žiada po neúspechu hlavy

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

MOSKVA 1. marca (WEBNOVINY) – Ruský prezident Dmitrij Medvedev je veľmi nespokojný s vystúpením výpravy na XXI. zimných olympijských hrách vo Vancouveri a žiada vyvodiť dôsledky.

Rusi chceli priniesť z Vancouveru 30 cenných kovov, no plán splnili len na 50%, keď získali 3 zlaté, 5 strieborných a 7 bronzových medailí. Jedenáste miesto v medailovej bilancii jej jedno z najhorších v ruskej olympijskej histórii. „Musíme od základu zmeniť prípravu našich vrcholových športovcov. Doteraz sme sa viezli ešte na vlne sovietskych úspechov, no tento čas sa už skončil,“ skonštatoval podľa agentúry ITAR-TASS na stretnutí s vedením strany Jednotné Rusko prezident Medvedev a pokračoval: „Dávame do športu obrovské peniaze, no tie nie sú všetko. Musíme dať do centra pozornosti priamo jednotlivých športovcov a nie ako doteraz športové zväzy, ktoré sa správajú ako nenažrané prasce.“ Hlava ruského štátu sa chce stretnúť s úspešnými športovcami a udeliť im zaslúžené ocenenia aj finančné prémie. S funkcionármi, ktorí sú zodpovední za historický neúspech, však chce Medvedev naložiť tvrdo a nekompromisne: „Ten, kto niesol zodpovednosť za prípravu na vancouverské hry, ju ponesie aj teraz. Zodpovední ľudia sa k tomu musia postaviť chlapsky a abdikovať. Ak to nedokážu, pomôžeme im.“

Podľa ruských médií by mali odstúpiť predovšetkým prezident Ruského olympijského výboru Leonid Ťagačov, svoje ďalšie pôsobenie vo funkcii by mal prehodnotiť aj minister športu Vitalij Mutko.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM