Regióny Kultúra Rôzne Zo Slovenska

Rušňové depo v Humennom otvorilo svoje brány: Na návštevníkov čakali parádne stroje, FOTO

Návštevníci rušňového depa v Humennom mali cez víkend možnosť vidieť historické stroje i úplné novinky, ktoré premávajú na železničných tratiach. Neboli ste? Tak si to pozrite vo fotogalérii.

Ilustračný obrázok k článku Rušňové depo v Humennom otvorilo svoje brány: Na návštevníkov čakali parádne stroje, FOTO
19
Galéria

V Humennom sa uplynulú sobotu konal už piaty ročník podujatia Deň železnice. Návštevníci si mohli pozrieť novinky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v podobe moderného klimatizovaného ležadlového vozňa, ktorého súčasťou je oddiel prispôsobený na prepravu imobilných cestujúcich. A práve od soboty je nasadzovaný na nočnú linku Humenné – Bratislava a späť. Uviedol to Dominik Drevický zo ZSSK, ktorý je tiež predsedom Podvihorlatského železničného spolku. Zároveň predstavili novú motorovú jednotku radu 813, ktorá mala v minulom mesiaci premiéru na tratiach v okolí Zvolena, ale aj elektrickú lokomotívu, svojho času najrýchlejšiu v Československu. „Gorila, prezývaná Hugo, doteraz premáva,“ doplnil D. Drevický.

Spustená obnova hviezdy

Podvihorlatský železničný spolok, ktorý sa venuje obnove historických strojov, na sobotňajšom podujatí predviedol podľa Drevického tradičné lákadlá. Ide o hollywoodsky dieselový rušeň Sergej, Stakčínsku strelu, ale aj novinku v podobe parného rušňa, ktorý prezývajú Ventilovka. Ten je známy z vojnového filmu „Deň, ktorý neumrie“, v ktorom si zahral Štefan Kvietik. V sobotu zároveň slávnostne spustili jeho záchranu a obnovu.

Aj skupina Poliakov

Ráno zároveň vypravili tzv. nostalgické vlaky do Sniny a Medzilaboriec. Od hlavnej stanice išli súbežne až po zastávku Humenné mesto. „V tomto roku máme jednu špecialitu. S parným vlakom z Medzilaboriec príde aj dosť veľká skupina Poliakov,“ uviedol Drevický s tým, že sa tam priviezli tzv. dovolenkovým spojom, ktorý počas prázdnin premával z poľských miest Sanok a Rzeszów. Spojenie obnovili po niekoľkých rokoch.

Drevický je s priebehom podujatia spokojný, každý rok sa tešia čoraz väčšiemu záujmu zo strany ľudí. „Vyšlo nám počasie, čo je jeden z najväčších predpokladov vydarenej akcie na otvorenom priestranstve,“ uzavrel.

FOTOGALÉRIA: Aj takéto stroje boli k videniu počas Dňa železnice v Humennom
19
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM