Webnoviny - Svet

RÚZ má dve výhrady k odvodovej reforme

WEBNOVINY.SK

Marián JuskoFoto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) podporuje vládou pripravované zmeny v daniach a odvodoch, má však k nim dve zásadné pripomienky. Na tlačovej besede po programovej konferencii RÚZ to uviedol jej prezident Marián Jusko. Zamestnávateľská únia požaduje, aby sa navrhovaná sadzba sociálneho odvodu pre zamestnancov znížila z 19 % na 18 %. „Práve táto pripomienka zaznela z úst viacerých diskutujúcich na konferencii,“ povedal šéf RÚZ. Druhou pripomienkou zamestnávateľskej únie je to, aby sa ešte upravilo navrhované postavenie ľudí pracujúcich na dohody. Možnosť uplatniť si odpočítateľnú odvodovú položku pri práci na dohodu by sa totiž podľa RÚZ mala vzťahovať na všetkých, teda aj na tých, ktorí majú okrem príjmov z dohôd aj príjmy z pracovného pomeru alebo zo samostatnej zárobkovej činnosti.

Vláda by mala v stredu rokovať o koncepcii reformy daní a odvodov. Základom pre výpočet daní a odvodov sa má od začiatku budúceho roka stať superhrubá mzda. Má ísť o hrubú mzdu zamestnanca zvýšenú o odvody zamestnávateľa s výnimkou súčasného poistného na úrazové poistenie. Reforma má súčasne zaviesť jeden zdravotný a jeden sociálny odvod, ako aj jednotný vymeriavací základ na platenie odvodov a daní.

Zdravotný odvod má byť pre všetkých 9 % s výnimkou zdravotne ťažko postihnutých a poberateľov invalidných dôchodkov, ktorých odvod má byť polovičný. Sadzba sociálneho odvodu pre zamestnancov má byť 19 %, pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) 13 % a pre ľudí pracujúcich na dohody 10 %. Paušálne výdavky pre SZČO vo výške 40 % by sa mali obmedziť horným limitom na úrovni životného minima v sume približne 200 eur mesačne.

Súčasťou koaličnej dohody je aj postupné znižovanie odvodového zaťaženia zamestnancov celkovo o 4 percentuál­ne body.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM