Lucia Lauková Správy Regióny

S plánovanou výstavbou sociálnych bytov v Nitre je problém: Proti sú stovky ľudí

Takmer 300 ľudí podpísalo petíciu proti výstavbe mestských sociálnych bytov na Súľovskej ulici. Radnica pozastavila územné konanie.

Ilustračný obrázok k článku S plánovanou výstavbou sociálnych bytov v Nitre je problém: Proti sú stovky ľudí
Zdroj: TASR

Bytový dom na Súľovskej ulici v Nitre by mal slúžiť rodinám, ktoré bývajú v ubytovni na Hlbokej ulici. Tú chce mesto prestavať na nájomné byty s výmerou do 50 m2. Mesto si na výstavbu bytov s nižším štandardom na Súľovskej ulici zobralo úver. Na výstavbu majú byť vyčlenené finančné prostriedky vo výške 500 000 eur.

Spísali petíciu

S výstavbou bytového domu na Súľovskej ulici však nesúhlasí 290 obyvateľov, ktorí sa podpísali pod petíciu za zrušenie výstavby mestskej ubytovne rodinného typu blok A a B – TV „sociálne bývanie“ na Súľovskej ulici v Nitre.

Bývanie aj práca

Ako sa píše v oznámení o prešetrení petície nejde o riešenie bývania pre neplatičov a marginalizované skupiny, ale ide o vytvorenie cenovo dostupného bývania. „Sledovaným cieľom je vytvorenie tzv. „služobného bývania“, kedy nájomca bytu bude súčasne v pracovnom pomere s Mestom Nitra, čím bude vytvorená jednak motivácia pre získanie uvedeného bývania odvodom pracovných výkonov pre mesto Nitra a súčasne si mesto vytvorí zabezpečovací mechanizmus pre platbu nájomného z príjmu zo zamestnania,“ vysvetľuje hlavná kontrolórka v oznámení.

Nezrovnalosti v názvoch

Ako sa uvádza v oznámení i prešetrení petície, hlavná kontrolórka zistila názvy projektovej dokumentácie a realizácie projektu sa nezhodujú. Názov projektovej dokumentácie je „Mestská ubytovňa rodinného typu na Súľovskej ul. Nitra blok A a B + TV sociálne bývanie“ sa a realizácia projektu už nesie názov „BD Súľovská ul. v počte 10 b.j. + TV“.

Preveria ostatné lokality

V oznámení sa taktiež uvádza, že mesto bude hľadať iné lokality na výstavbu bytového domu. „V súčasnej dobe je územné konanie pozastavené a odbor majetku preveruje možnosti alternatívnych možných lokalít pre osadenie predmetnej stavby,“ uvádza hlavná kontrolórka mesta Nitry v oznámení o prešetrení petície.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM