Aktualizované Zo Slovenska

Sabotáž pošty? Podľa opozície odmietla rozniesť časopis o kauze Bašternák

Slovenská pošta odmietla distribuovať časopis Kali špeciál, ktorý pripravili SaS a OĽaNO-NOVA, aby čo najviac priblížili daňovú kauzu Bašternáka.

Ilustračný obrázok k článku Sabotáž pošty? Podľa opozície odmietla rozniesť časopis o kauze Bašternák
Zdroj: TASR

Oznámili to opozičné strany na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave po rokovaní opozičnej rady. Zvažujú ďalšie kroky vrátane rokovania mimoriadneho výboru, na ktorom budú chcieť vysvetlenie od ministra dopravy.

„Slovenská pošta mala distribuovať dva milióny výtlačkov. Dodnes nezačala distribuovať náš časopis a hľadá výhovorky, aby ich nemusela rozniesť,“ povedal líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Tvrdí, že opozícia nemá zákonné prekážky na to, aby pošta mohla distribúciu odmietnuť.

Čítajte aj: Zdravotníctvo ako zlatá baňa: M. Beblavý poukazuje na kšefty srdcových ústavov

„Dali sme si na to pozor. Vládny zlepenec si sprivatizoval Slovenskú poštu,“ vyhlásil Matovič.

Poukázal na to, že pred voľbami pošta roznášala pre všetky strany, po voľbách je to už ale problém. Opozícia sa mieni brániť, zvažuje aj právne kroky.

„Máme podpísanú zmluvu. Budeme si uplatňovať zmluvné nároky,“ uviedol Matovič. Pre opozíciu je však nepodstatné, či niekedy vysúdi od pošty odškodné. „Čo nám je to platné, keď nám tu niekto šliape po ústavných právach? My chceme každému povedať, o čom je kauza Kaliňák a Bašternák,“ vyhlásil Matovič.

Pošta sa bráni

Slovenská pošta sa bráni. OĽaNO-NOVA podľa nej chcelo „Kali špeciál“ pôvodne distribuovať ako leták, čo ale právnici pošty neodporúčali. „Z dôvodu, že týmto obsahom môže byť zasiahnuté do osobnostných práv človeka,“ uviedla hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková s tým, že v prípade letákov nesie pošta zodpovednosť za obsah.

Potom to matovičovci zmenili na periodikum. Podali ho na pošte pod rovnakým evidenčným číslom, ako bola v minulosti distribuovaná iná tlač pod názvom „Vždy na vašej strane“. Od podávateľa následne pošta žiadala potvrdenie, či ide o riadne podľa zákona zaregistrovanú periodickú tlač a pod ktorým názvom v súčasnosti vydáva príslušnú periodickú tlač.

Budú žiadať vysvetlenie

Predseda SaS Richard Sulík avizoval mimoriadny výbor, na ktorom bude opozícia chcieť vysvetlenie od ministra dopravy. Pod neho Slovenská pošta patrí.

„Na túto sabotáž budeme reagovať podnetom na poštového ombudsmana, ktorým je pán Jasovský, a tiež budeme iniciovať mimoriadny výbor, kde budeme chcieť vysvetlenie od ministra dopravy, ako sa môže stať takáto sabotáž. Zvažujeme aj právne kroky,“ uviedol Sulík.

Výzva pre Danka

Strany zároveň odmietajú obmedzovanie práv opozície v parlamente. Vyzývajú predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), aby stiahol novelu rokovacieho poriadku, ktorý má zakázať transparenty v pléne, zaviesť časové obmedzenie na vystúpenie poslancov, posilniť právomoci šéfa parlamentu či zaviesť niekoľkotisícové pokuty pre neposlušných poslancov.

„Vyzývame pána Danka, aby v súlade s parlamentnou tradíciou tento návrh stiahol a išiel rokovať s opozíciou. Ponúkame konštruktívne návrhy. Je žiaduce, aby rokovací poriadok vznikol na základe dohody,“ povedal Sulík.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM