Webnoviny - Svet

SADOVSKÁ: Priemysel v júli spomalil rast produkcie

WEBNOVINY.SK

Eva Sadovská Foto: pabk BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Priemysel pokračoval v raste aj počas prvého prázdninového mesiaca júl. Ako vyplýva z údajov ŠÚ SR, v siedmom mesiaci 2010 priemyselníci vyrobili o 16,8 % viac ako vlani. Ako pre portál webnoviny.sk povedala analytička Poštovej banky Eva Sadovská, tempo rastu však v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi spomalilo. Kým ťažobný priemysel bol o viac ako sedem percent slabší a dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu iba o tri desatiny percenta lepšia, priemyselná výroba vzrástla až o 21,5 %. Najrýchlejšie, o viac ako polovicu, vyprodukoval elektronický a strojársky priemysel. Rast výroby – 48,2 percenta – zaznamenal automobilový priemysel. Naopak, slabšiu produkciu ako vlani zaznamenala počas júla výroba koksu a rafinovaných ropných produktov a výroba drevených a papierových výrobkov.

„Uplynulý rok bol poznačený krízou. Je zaujímavé, že jednoznačným lídrom sa stal elektronický priemysel, ktorý za sedem mesiacov tohto roku bol v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2008 bol úspešnejší o viac ako 40 %. A práve toto odvetvie si zachovalo rast aj vlani, teda v roku krízy. Lepšie ako pred krízou sú na tom i chemický a farmaceutický priemysel. Automobilový priemysel stále za obdobím pred krízou zaostáva o necelých pätnásť percent,“ upozorňuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Podľa nej práve priemyselná produkcia a s ňou súvisiaci vývoz do zahraničia či dopĺňanie zásob potiahli slovenskú ekonomiku v prvom polroku 2010 dopredu a zabezpečili jej najrýchlejší rast (4,7 %) v rámci únie.

„Do konca roka očakávame pokračujúci medziročný rast produkcie, i keď pomalší, čo bude ovplyvnené bázou z minulého roka. Celoročný nárast priemyselnej produkcie očakávame na úrovni cca 15 %,“ predpokladá Sadovská.

Ako dodala, opačná situácia pretrváva v stavebníctve. Stavbári zaostávajú nielen za rokom 2008, ale lepšie na tom nie sú ani v porovnaní s vlaňajškom. Stavebná produkcia nezaznamenala rast ani počas jedného mesiaca v tomto roku a v júli poklesla o – 3,3%.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM