Zlatica Gregorová Správy Regióny

Šaľu rozdelil futbalový turnaj ĽSNS: Mestom sa šíri výzva primátorovi

Koncom augusta sa na šalianskom futbalovom štadióne odohrá turnaj Nitrianskeho krajského klubu politickej strany. A to sa nie každému v Šali páči.

Ilustračný obrázok k článku Šaľu rozdelil futbalový turnaj ĽSNS: Mestom sa šíri výzva primátorovi
Foto: Zlatica Gregorová

Účastníkmi futbalového turnaja majú byť členovia okresných klubov. Jeho organizátorom je Ľudová strana naše Slovensko – Krajský klub Nitra. A práve to sa nie každému Šaľanovi páči.

Turnaj sa uskutoční 27. augusta 2017 od 9.00 hod do 18.00 hod. Po uverejnení oznamu, že sa zápas bude konať v našom meste sa v časti obyvateľov zdvihla vlna nevôle. Ako to už býva, názory sú rôzne, pričom každý človek má na ten svoj plné právo. Avšak v Šali sa začal verejný protest proti tomu, aby Ľudová strana naše Slovensko turnaja zorganizovala. Obavy časti Šaľanov v týchto dňoch dospeli do štádia, že primátorovi mesta, Jozefovi Belickému nespokojní občania adresovali Výzvu. Žiadajú v nej zrušenie plánovaného futbalového turnaja. Uvádzame ju v plnom znení.

Výzva primátorovi Šale

Vážený pán primátor, v meste Šaľa sa má 27. augusta 2017, na futbalovom štadióne vo Veči, konať futbalový turnaj organizovaný Ľudovou Stranou Naše Slovensko – Kotleba (ĽSNS). Sme pobúrení tým, že im mesto Šaľa poskytlo priestory futbalového štadiónu. ĽSNS nie je iba jednou z mnohých politických strán, ktoré sú na našej politickej scéne. Je to strana, ktorej predstavitelia doterajšími aktivitami a politickými cieľmi ohrozujú demokratické zriadenie našej krajiny. Je to strana šíriaca nenávisť a intoleranciu. Príkladov je dnes už nepreberné množstvo a preto Vás nebudeme zaťažovať ich zoznamom. Spomenieme iba, že Generálny prokurátor SR žiada zrušenie strany ĽSNS a viacerí jej predstavitelia čelia vyšetrovaniu za šírenie antisemitizmu alebo za podporu fašizmu. ĽSNS sa v rámci svojej propagácie snaží dostať do mnohých miest a často si k tomu vyberá priestory v majetku samospráv. Takmer bez výnimky im to samosprávy na celom Slovensku znemožnili. A konali správne.

Vážený pán primátor, žiadame Vás, aby ste správne zachovali aj Vy a ochránili mesto Šaľa od hanby a Slovenskú republiku od plazivého nástupu síl, ktoré pri prvej možnej príležitosti zmenia demokratické zriadenie na totalitné.

Vyzývame Vás, aby ste zrušili prenájom mestských priestorov pre ĽSNS a zároveň prijali opatrenia, aby k takejto situácii u nás už nedochádzalo.

(Šaľa, 17.8.2017, Jozef Mečiar, Peter Plenta, Pavel Hollý, Milena Veresová)

Keďže, ako sa hovorí, Každá minca má dve strany a pretože žijeme v demokratickej spoločnosti, dali sme priestor každému zúčastnenému, aby sa vyjadril k tejto téme. Názory opýtaných – poslankyne Mileny Veresovej, poslanca Michaela Angelova, primátora mesta Šaľa, Jozefa Belického a podpredsedu ĽS Naše Slovensko a zároveň poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, Milana Uhríka uvádzame v pôvodnom znení, ako boli poskytnuté našej redakcii.

Stanoviská respondentov

podpredseda ĽS Naše Slovensko a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, Milan Uhrík

„ĽS Naše Slovensko získala v parlamentných voľbách v roku 2016 v meste Šaľa 754 hlasov. To je takmer trojnásobok počtu ľudí, ktorí sa podpísali pod iniciatívnu na zrušenie futbalového turnaja (tých bolo zhruba 260). Je to čisto športové podujatie pre našich členov a sympatizantov a nevidíme žiadny dôvod, prečo by sme mali turnaj zrušiť. Naši voliči a sympatizanti sú predsa rovnoprávni občania Slovenskej republiky a určite sa nenecháme nikým obmedzovať. V samotnej Ústave Slovenskej republiky sa v článku 12 ods. 2 píše, že základné práva a slobody sa na území Slovenskej republiky zaručujú všetkým bez ohľadu na politické zmýšľanie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať. Preto akúkoľvek iniciatívu, ktorá sa snaží zrušiť športové podujatie len z dôvodu politických názorov možno právom označiť za protiústavnú aktivitu."

primátor mesta Šaľa, Jozef Belický

"Futbalový štadión je verejným zariadením a usporiadanie futbalového turnaja korešponduje s jeho určením. Mesto nie je organizátorom podujatia a nikto zo štruktúr mesta podľa mojich vedomostí ani nezdieľa názory tejto politickej strany. Faktom je, že táto strana získala v našom okrese viac ako 6% podporu v posledných parlamentných voľbách a nedovolím si určite všetkých jej voličov označiť za fašistov, hlupákov alebo nesvojprávnych. Tým, že by sme práve im znemožnili využívanie verejného majetku by sme pravdepodobne vytvorili skupinu občanov druhej kategórie.  Mesto v tejto chvíli je pripravené prijať také opatrenia aby v rámci futbalového turnaja poriadaného ĽSNS nedochádzalo k prejavom extrémizmu, aby nedošlo k porušovaniu verejného poriadku a aby sa občania nášho mesta mohli cítiť bezpečne. Svoj postoj k tomuto podujatiu má právo vyjadriť každý svojou účasťou alebo neúčasťou. Ja sa nezúčastním.“

poslankyňa MsZ v Šali, Milena Veresová

"Som jedna z tých čo petíciu vyhlásili a stojím za svojim postojom. Vymedziť sa voči neznášanlivosti je dôležitá úloha tejto doby. Príliš rýchlo zabúdame na riziká, ktoré vyplývajú zo zabúdania.“

poslanec MsZ v Šali, Michael Angelov

„Ostro nesúhlasím s prenájmom futbalového štadióna strane Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorej poprední predstavitelia sa otvorene hlásia k ideám Slovenského štátu a jeho fašistického zriadenia. Mám obavu, že sa takýmto spôsobom môže najmä v mladých ľuďoch bez znalosti historického kontextu vytvoriť nerealistický pohľad na túto totalitnú ideológiu a jej dôsledky.Odmietam argument, že podpora strany zo strany daňových poplatníkov legitimizuje takéto podujatie. Na prenájom mestského majetku neexistuje právny nárok a príklady iných miest to prakticky potvrdzujú. Za­rážajúci je aj fakt, že sa tak má stať dva dni pred oslavami Slovenského národného povstania, v ktorom v boji proti zverstvám fašizmu padli tisíce Slovákov. Fašizmus nedovolil nevinným deťom vyrásť, dospievajúcim nedovolil zaľúbiť sa a založiť si rodiny, dospelým nedovolil vychovávať deti a tešiť sa z nich, starým ľuďom nedovolil mať radosť z vnúčat a odísť zo sveta pokojne. Aj oni boli daňovými poplatníkmi v režime, ktorý ich postupne zbavil dôstojnosti, majetku a nakoniec ich poslal na smrť. Pán primátor Jozef Belický, bežné politické nezhody stranou, prosím Vás o zrušenie prenájmu futbalového štadióna strane K-ĽSNS. Rád sa k Vám následne pripojím na pietny akt kladenia vencov 28. augusta pri príležitosti osláv SNP a podám Vám ruku s rešpektom, že ste síce urobili politicky ťažké, ale správne rozhodnutie.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM