Aktualizované Zo Slovenska

Šéf KDH radí hrnčiarovcom: Žiadajte Kaliňákovu hlavu!

Predseda kresťanských demokratov hnutia Alojz Hlina si myslí, že piati poslanci strany Sieť majú možnosť upokojiť politickú situáciu.

Ilustračný obrázok k článku Šéf KDH radí hrnčiarovcom: Žiadajte Kaliňákovu hlavu!
Zdroj: TASR

Pätica poslancov Národnej rady SR za #Sieť združených okolo Andreja Hrnčiara by mala za zotrvanie v koalícii žiadať odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vyzýva ich k tomu predseda KDH Alojz Hlina. Kaliňákov odchod žiada parlamentná aj mimoparlamentná opozícia pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka.

„Slovenská spoločnosť je dnes silno traumatizovaná okolnosťami, ktoré sa spájajú s osobou ministra Kaliňáka. Jeho neschopnosť sebareflexie a vyvodenia politickej zodpovednosti presahuje akúkoľvek mieru akceptácie," povedal Hlina.

PREČÍTAJTE SI: Bonapárty podporia bojovníci proti korupcii. Majú sa Kaliňák a Fico báť?

Niečo za niečo

Hrnčiarovci majú podľa neho možnosť upokojiť politickú situáciu na Slovensku. „Vyzývam preto poslancov NR SR Andreja Hrnčiara, Martina Fedora, Katarínu Cséfalvayovú, Igora Janckulíka a Eduarda Adamčíka, aby svoje zotrvanie v koalícií, resp. jej tichú podporu podmienili odstúpením Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra," doplnil Hlina.

Pätica poslancov by sa dnes mala stretnúť s novým predsedom #Siete a ministrom dopravy Romanom Brecelym. Mali by hovoriť o budúcej spolupráci a vzťahoch. Hrnčiara a Fedora bývalý šéf #Siete Radoslava Procházka zbavil straníckych funkcií. Oni a ich kolegovia to považovali za nedemokratické, voči Procházkovi sa vyhranili a vytvorili si platformu. V nej okrem iného deklarovali podporu vláde.

Spomenutí politici mali záujem chodiť na koaličné rokovania, čo im ale zatiaľ nevyšlo. Zo strany nevystúpili. Hovorí sa aj o tom, že by mohli skončiť aj v poslaneckom klube Most-Híd. #Sieť klub nemá, keďže už na samom začiatku volebného obdobia prišla o troch poslancov. Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík odmietli ísť do vlády so Smerom-SD.

PREČÍTAJTE SI: Procházka skončil. Novým predsedom strany Sieť je Roman Brecely

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM