Jaroslav Dodok Regióny

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká vás čakajú na Partizánskej?

Chodci a vodiči prichádzajú na známej križovatke jednoznačne do konfliktu. O neprehľadnej a miestami aj nebezpečnej situácii sme sa boli presvedčiť na vlastné oči. Ako zvládnuť križovatku na Partizánskej ulici tak, aby si to neodniesli plechy na vašom aute?

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká vás čakajú na Partizánskej?
10
Galéria

Prinášame vám tretí diel seriálu o neprehľadných križovatkách, ktoré sme objavili v meste pod Urpínom. Prvú, na ktorú ste nás upozornili, sme zmapovali na Námestí Slobody, v článku sa dozviete, ako sa vyhnúť pokute a ušetriť si kopu nervov.

Najnovší tip na križovatku sme dostali od našej čitateľky Janky. Napísala nám mail plný emócii a príbehov, ktoré zažila, keď prechádzala spomínaným úsekom. Ten sa nachádza na križovatke ciest, vedúcich od starej nemocnice smerom na Námestie Slobody a Brezno, teda Partizánsku cestu.

Ide na nervy!

Dopravný uzol je vyťažený počas celého dňa, pretože po komunikácii prechádzajú vozidlá aj zo Sásovej, autobusovej či vlakovej stanice. Akoby toho nebolo málo, v okolí sa nachádza aj pošta a niekoľko kancelárskych budov, takže hustota premávky je veľká.

"Mne ide na nervy,“ rozhorčene píše o križovatke čitateľka Janka. Jej a taktiež ďalším šoférom, ktorých sme oslovili, prekáža, že keď odbočujú doľava, musia dať prednosť autám, ktoré idú v opačnom smere od Mestského úradu, autám idúcim od Brezna do mesta a taktiež chodcom.

"Musím pritom vojsť do križovatky, aby som mala výhľad až na prechod a obmedzujem tak chodcov,“ opisuje situáciu. Slová pani Janky potvrdzujú aj samotní chodci. "Áno, je to nebezpečné. Dnes tadeto prechádzam s mojou chorou 68-ročnou matkou a ako vidíte, na prechode stoja dve autá. Bojím sa obchádzať ich, aby nás nezrazili,“ hovorí Ivana (33).

Šoféri bez váhania trúbia

Aj preto, ako môžete vidieť v priloženej fotogalérii, sme počas našej prítomnosti videli niekoľkých chodcov prechádzať cez cestu mimo prechodu. Keď sme ich neskôr oslovili, tvrdili nám, že na výber nemajú. Prejsť cez prechod, ktorý je vsunutý do križovatky, si vraj netrúfajú. No ani o niekoľko metrov ďalej to nemajú jednoduché, šoféri na nich bez váhania trúbia.

"Keď idem opačne, teda smerom ku starej nemocnici, ja a so mnou dosť veľa áut potrebuje ešte odbočiť za križovatkou doľava za telekomunikácie. V kopci preto obmedzujem ešte aj tých chudákov, ktorí stoja v rade pred križovatkou,“ sťažuje sa opäť vodička Janka.

Bizarná situácia

Cez predmetný úsek prechádza aj mestská hromadná doprava, často ide práve o kĺbové autobusy. Ak musí vodič autobusu zastať v kopci kvôli autám pred nim, ktoré odbočujú vľavo, vzniká bizarná situácia. Niekoľko áut za autobusom musí pre istotu o meter či dva cúvnuť, aby sa nepoohýňali plechy v prípade, že by autobus cúvol.

"Ja by som povedal – vitajte v Bystrici! V seriáli, ktorý máte na stránke je jasne vidieť, že nezmyselných križovatiek je veľa. Pričom by stačilo tak málo, posunúť prechody o pár metrov či upraviť prednosť v jazde,“ myslí si Miroslav (51), ktorý hovorí, že podobných križovatiek je v našom meste ďaleko viac.

Bystrickým vodičom tak zatiaľ nezostáva nič iné, len mať oči na stopkách. Vyzbrojiť sa veľkou mierou trpezlivosti a nezabudnúť na smerovky, ktoré môžu v kritických situáciách pomôcť viac ako kedykoľvek pred tým. Akú skúsenosť s máte s týmto úsekom vy?

Správu o ďalšej bizarnej križovatke vám prinesieme už o týždeň, v pondelok. Svoje návrhy, ktorú križovatku by sme mali spracovať najbližšie, nám môžete posielať na bystrica@global24.sk. Vaše námety a tipy budú zaradené do záverečného hlasovania o najbizarnejšiu križovatku v Banskej Bystrici.

Prečítajte si aj:

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká na vás čakajú pri benzínke v Radvani?

FOTO: Križovatka na Partizánskej dá zabrať chodcom i šoférom
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM