Aktualizované Zo Slovenska

Sexuálne zneužívanie maloletej? Je to len politická hra, myslí si minister práce

Nominant Smeru-SD a šéf rezortu práce Ján Richter má na informácie ohľadne kauzy, ktorá rozvášnila Slovensko, jednoznačný názor.

Ilustračný obrázok k článku Sexuálne zneužívanie maloletej? Je to len politická hra, myslí si minister práce
Zdroj: TASR

Prípad údajného znásilnenia neplnoletého dievčaťa z resocializačného centra v Galante šokoval v piatok celú krajinu. S informáciou prišla poslankyňa SaS Natália Bláhová a tá rozprúdila celospoločenskú diskusiu. Centrum s názvom Čistý deň dostalo medzičasom „nálepku“ Dom hrôzy.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) si myslí, že za celou kauzou stojí snaženie opozície. „Dovoľte mi reagovať na politické hrátky opozície,“ rozhorčene reagoval na mimoriadnom zasadnutí parlamentného výboru pre ľudské práva poukazujúc, že informáciou priniesla spomínaná Blahová. Richter si myslí, že „ide len o podnet jednej matky,“ pričom prizvukuje, že vykonaná kontrola znásilnenie nepotvrdila. Blahová sa ale ohradila tvrdením, že trestné oznámenia podali tri matky.

PREČÍTAJTE SI: Prípad sexuálneho zneužívania v galantskom centre: Riaditeľ obvinenia odmieta

Tomanová a Richter na jednej strane

Na stranu Richtera sa postavila aj jeho stranícka kolegyňa a zároveň detská ombudsmanka Viera Tomanová, ktorá považuje výpovede údajne znásilnenej i jej matky za nedôveryhodné. Tie tvrdia, že k znásilneniu prišlo v novembri 2014.

„Dcéra podala v minulosti na matku trestné oznámenie,“ vyhlásila Tomanová, ktorá spochybnila pravdivosť Blahovej informácií. Detská ombudsmanka mala podľa vlastných slov inú prácu, a tak sa ešte v centre neobjavila. Tiež zdôraznila, že pre dobro detí nebude v budúcnosti o problémoch v detských ústavoch komunikovať až tak verejne, ako to učinila Blahová.

Viera Tomanová ďalej vyzvala politikov, aby rešpektovali Dohovor o právach dieťaťa a nepredbiehali sa navzájom v senzáciách, či zverejňovaní osobných údajov maloletých, pretože takýmto konaním nielenže porušujú zákon, ale zároveň hrubo poškodzujú práva dotknutých maloletých.

PREČÍTAJTE SI: Terapeut údajne sexuálne zneužil neplnoleté dievča! Verzie prípadu sú podozrivé

Riaditeľ centra sa ešte len vyjadrí

Ako informuje portál Aktuality.sk, vládnemu Smeru-SD sa dostalo od opozície výraznej kritiky. Pripomína sa, že centrum Čistý deň malo v minulosti podozrivým spôsobom dostať z Úradu vlády, ktorý v tej dobe viedol Robert Fico, finančné prostriedky.

Riaditeľ centra v Galante Peter Tománek oznámil, že sa v utorok bude konať tlačová konferencia, kde sa k téme vyjadrí. Medzitým sa Čistý deň chystajú navštíviť prokurátori, aby tu vykonali previerku a porozprávali sa s chovancami, pričom sa tak udeje bez prítomnosti zamestnancov zariadenia. Potvrdil to námestník generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára Peter Šufliarsky.

Ján Richter
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM