Hokej

Sezóna v NHL začne len so siedmimi Slovákmi: Zranení Sekera a Gáborík, otázny Jurčo

Zrejme iba sedem slovenských hokejistov sa objaví na štarte novej sezóny zámorskej NHL. Ďalší dvaja - Andrej Sekera (Edmonton) a Marián Gáborík (Los Angeles) - začnú ročník na listine zranených hráčov.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna v NHL začne len so siedmimi Slovákmi: Zranení Sekera a Gáborík, otázny Jurčo
Zdroj: TASR

Marek Hrivík sa na novom pôsobisku v Calgary dokázal počas predsezónneho kempu prepracovať do prvého tímu, ale v súčasnosti ho sužuje choroba a po uzdravení ho pravdepodobne Flames pošlú rozohrať sa na farmu. Otázne je ďalšie smerovanie Tomáša Jurča, ktorého v závere kempu zaradilo Chicago na waiver, ak si ho počas 24 hodín žiaden iný klub nestiahne, začne ročník v AHL.

Otázny počet Slovákov

Len ťažko sa dá predpovedať, koľko Slovákov počas nadchádzajúcej sezóny zasiahne do profiligových bojov. Vlani ich bolo trinásť, za priaznivých okolností by ich mohlo byť v tomto ročníku aj trochu viac. Pravda, trojnásobný víťaz Stanleyho pohára v drese Chicaga Marián Hossa vynechá sezónu pre kožné ochorenie, ktoré spôsobuje výstroj, pričom nie je vylúčené, že si už hokej na profiúrovni nezahrá. Okúsiť atmosféru najslávnejšej hokejovej ligy sveta by však mohli niektorí mladíci, ktorí čakajú na svoju príležitosť na farmách – obrancovia Christián Jaroš (Ottawa), Erik Černák (Tampa Bay) a útočník Martin Réway (Montreal), ktorý sa vrátil na ľad po ročnej pauze, keď ho vyradil vírus spôsobujúci zápal srdcového svalu.

Stálicou v obranných radoch Bostonu je Zdeno Chára, kapitán Bruins začne už svoju jubilejnú 20. profiligovú sezónu, z toho dvanástu v drese „medveďov“. Po sezóne mu vyprší zmluva, no netají, že ju chce predĺžiť. Tréner Bostonu Bruce Cassidy ho opäť plánuje často nasadzovať (vlani odohral v priemere 23:19 min.) a vôbec mu neprekáža, že jeho obranca číslo jeden je štyridsiatnik. „Nemáme s tým žiaden problém. Stále je naša jednotka. V lige pôsobí dlhý čas a vždy sa dokázal na zápasy skvele pripraviť,“ povedal kouč na adresu Cháru. Ten môže odohrať 1400. zápas kariéry, čo by dokázal iba ako 12. obranca histórie, k okrúhlej méte mu chýba už iba 50 stretnutí.

Tatar v minulej sezóne najproduktívnejším Slovákom

Dvaja slovenskí krídelníci by mali začať sezónu v prvom útoku. Najproduktívnejší Slovák minulej sezóny Tomáš Tatar (46 bodov) zrejme vytvorí v Detroite útočný trojzáprah so Švédmi Henrikom Zetterbergom a Gustavom Nyquistom. Red Wings zažili vlani totálny prepad a pretrhli sériu 25 nepretržitých účastí v play off, jasným cieľom tak je vrátiť sa do vyraďovačky. Svoju misiu začnú v novej hale, po dlhých rokoch v Joe Louis Aréne sa v lete presťahovali do modernej Little Caesars Arény. Pri jej výstavbe sa inšpirovali montrealským Bell Centre, jej tribúny boli navrhnuté tak, aby mali diváci čo najlepší zážitok z hokejového zápasu. „Páči sa mi, aké sú tribúny strmé. Ľudia budú vidieť o trochu lepšie na ľad, viac budú k hokeju pripútaní, viac si ho užijú,“ poznamenal Tatar, ktorého delí už iba jeden presný zásah od dosiahnutia 100-gólovej hranice v NHL.

Richard Pánik sa v minulej sezóne nielenže naplno etabloval v zostave Chicaga, ale aj dosiahol kariérne maximum s 44 bodmi (22+22) a našiel súhru s kapitánom „jastrabov“ Jonathanom Toewsom, pričom po jeho boku by mal otvoriť aj nový ročník. S tým však súvisí aj tlak z vysokých očakávaní. „V predošlých rokoch som bol na hrane a nevedel som, či budem hrať v AHL alebo v NHL. Musel som sa prebojovať do tímu. Teraz je to iná situácia. Mám nový kontrakt a myslím si, že som si ho za minulú sezónu zaslúžil. Teraz to len musím potvrdiť. Nechcem sa uspokojiť, mám iné ciele, ktoré chcem dosiahnuť a na ktoré sa koncentrujem,“ uviedol Pánik pre CSN.

Dvojica slovenských brankárov

Medzi žŕdkami by sa mali predstaviť opäť dvaja slovenskí brankári, ktorí túžia po ročnej prestávke priviesť svoje tímy do play off. Jaroslav Halák bude chcieť zabudnúť na minulý ročník, ktorého časť strávil na farme NY Islanders. Fantastické výkony v príprave ho pasujú na post brankárskej jednotky „ostrovanov“, podľa trénerov však bude o túto pozíciu opäť bojovať s Nemcom Thomasom Greissom. „Naši brankári boli v kempe ťahúňmi nášho tímu. Zo situácie v bránkovisku som nadšený,“ uviedol tréner Doug Weight pre klubový web.

Peter Budaj predviedol parádny „comeback“, keď sa pri zranení Jonathana Quicka zhostil pozície brankára číslo jeden v Los Angeles a formu mu vydržala aj po výmene do Tampy Bay. Uvedomuje si, že v tíme Lightning vsadili medzi žŕdkami na talentovaného Rusa Andreja Vasilevského, je však pripravený „pobiť sa“ o čo najväčší priestor v bránke. „Peter je skvelý brankársky veterán. Odviedol výbornú robotu v LA a rovnako aj pre nás, a to nielen v zápasoch, ktoré odchytal, ale aj tým, aký pozitívny vplyv má na naše mužstvo. To je dôvod, prečo sme si ho znovu upísali,“ vysvetlil generálny manažér „bleskov“ Steve Yzerman.

Obranca Martin Marinčin si v kempe dokázal udržať miesto v kádri Toronta, v hierarchii Maple Leafs mu patrí post piateho až siedmeho zadáka. Náročný boj v kempe Winnipegu úspešne prežil Marko Daňo, ktorý zrejme začne ročník vo štvrtom útoku Jets. Ďalší mladý slovenský útočník Peter Cehlárik na záver prípravy putoval na farmu Bostonu do Providence, dobrými výkonmi v AHL si však môže vypýtať pozvánku do prvého tímu a nadviazať na 11 štartov v drese Bruins z minulej sezóny.

Operácia kolena

Marián Gáborík rovnako ako pred rokom vynechal prípravný kemp Kings a je nepravdepodobné, že stihne otvárací zápas LA. Skúsený krídelník sa stále zotavuje po aprílovej operácii kolena, trénuje na ľade zatiaľ individuálne, neabsolvoval ani predsezónny trip v Číne. V tréningoch robí pokroky, nie je však známe, kedy sa vráti do súťažnej akcie. Gáborík by mohol v novom ročníku pokoriť niekoľko mét, už iba 11 zápasov mu chýba k dosiahnutiu magickej hranice 1000 štartov v základnej časti NHL, iba štyri góly potrebuje na dosiahnutie 400-gólového míľnika a šesť bodov, aby sa dostal na 800-bodovú métu.

Ešte dlhšie to vyzerá s návratom u Andreja Sekeru, obranca Edmontonu absolvoval v máji operáciu natrhnutých väzov v kolene a lekárska prognóza hovorila vtedy o šesť- až deväťmesačnej rekonvalescencii. Tréner Oilers Todd McLellan nedávno informoval, že spodná hranica sa zdá až príliš optimistická, podľa denníka Edmonton Sun je reálnejší Sekerov návrat v strede sezóny.

Slováci na súpiskách klubov NHL (k 3. októbru):

  • Boston Bruins – Zdeno Chára (o)
  • Calgary Flames – Marek Hrivík (ú)*-x
  • Detroit Red Wings – Tomáš Tatar (ú)
  • Edmonton Oilers – Andrej Sekera (o)-x
  • Chicago Blackhawks – Richard Pánik (ú), Tomáš Jurčo (ú) – aktuálne na waiveri, Marián Hossa (ú)-x – oficiálne je na súpiske, ale vynechá celú sezónu
  • Los Angeles Kings – Marián Gáborík (ú)-x
  • New York Islanders – Jaroslav Halák (b)
  • Tampa Bay Lightning – Peter Budaj (b)
  • Toronto Maple Leafs – Martin Marinčin (o)
  • Winnipeg Jets – Marko Daňo (ú)

Slováci v AHL:

  • Boston Bruins – Providence Bruins – Peter Cehlárik (ú)*
  • Chicago Blackhawks – Rockford IceHogs – Radovan Bondra (ú) – nemá zmluvu s klubom NHL
  • Montreal Canadiens – Laval Rocket – Martin Réway (ú)*
  • Ottawa Senators – Belleville Senators – Christián Jaroš (o)*
  • Tampa Bay Lightning – Syracuse Crunch – Erik Černák (o)*

Pozn.:

x-zdravotné problémy

*-dvojcestná zmluva

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM