Lucia Lauková Kultúra

Sezóna v tatranskej botanickej záhrade sa končí: Navštíviť ju môžete do nedele

Návštevníci budú môcť tatranské rastliny znova vidieť až na jar. Botanickú záhradu musia pred prvým snehom zazimovať.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna v tatranskej botanickej záhrade sa končí: Navštíviť ju môžete do nedele
Foto: Peter Handzuš

Vegetačné obdobie tatranskej flóry sa pomaly končí. Od 18. septembra budú brány Expozície tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici pre verejnosť zatvorené. Potvrdila to koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Martina Petránová.

Prípravy na zimu

Návštevníci budú môcť tatranské rastliny znova vidieť až na jar, v čase, keď sú najkrajšie a začínajú rozkvitať. Pracovníci musia botanickú záhradu pred prvým snehom zazimovať. Sadeničky v zásobnej záhrade a jednotlivých alpíniach je potrebné ošetriť a vyplieť. Vypustia sa aj niektoré jazierka a vyčistia sa ich dná, ako aj ich prítoky od nánosov bahna a rias.

Verejnosti bola Expozícia tatranskej prírody po prvýkrát sprístupnená 15. júna 1992. Na ploche takmer tri hektáre v ôsmich vápencových a žulových alpíniách a mokradiach sa tu predstavujú zhruba tri stovky bylín a drevín počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa.

Múzeum ostane otvorené

Turisti, ktorí prídu do Tatier v jesenných dňoch a počas zimy, môžu vidieť kvetenu v Múzeu TANAP-u Štátnych lesov TANAP-u v Tatranskej Lomnici. V presklených vitrínach a diorámach znázorňujúcich jednotlivé vegetačné stupne je celoročne vystavených približne 150 druhov kvetov vrátane tých, ktoré v botanickej záhrade nie je možné dopestovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM