Správy Rôzne Technológie

Šikovní košickí strojári sa majú čím pýšiť: Predstavili nové ultra úsporné auto!

Košickí strojári sa aj tento rok zúčastnia na európskej súťaži o najúspornejšie vozidlo. Konkurovať im bude takmer 200 tímov z 28 krajín.

Ilustračný obrázok k článku Šikovní košickí strojári sa majú čím pýšiť: Predstavili nové ultra úsporné auto!
6
Galéria
Zdroj: TASR

Študentský tím konštruktérov zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) sa aj tento rok zúčastní na európskej súťaži o najúspornejšie vozidlo. Na preteky Shell Eco-marathon, ktoré budú koncom mája v Londýne, pripravil tím nové vozidlo s názvom Prototype 17. Jeho úlohou bude prejsť čo najviac kilometrov na jeden liter paliva. Vlani dosiahli košickí študenti oficiálne vzdialenosť 406 km.

Nový prototyp dnes predstavili novinárom v novovybudovanom Prototypovom a inovačnom centre fakulty.

„Dá sa povedať, že auto je až na palivovú nádrž kompletne nové. Využili sme aj mimoriadne ľahké materiály na báze uhlíkových vlákien, čo by nám malo oproti predošlému modelu priniesť zhruba štvrtinovú úsporu hmotnosti,“ priblížil vedúci realizačného a súťažného tímu Branislav Konečný. Na vývoji nového automobilu pracovali študenti od minuloročnej súťaže.

Vozidlo má hmotnosť 37 kilogramov a rozmery 2800 × 680 × 700 milimetrov. S benzínovým štvortaktným motorom dosiahne maximálnu rýchlosť 70 km/h, výkon stúpol na 3 konské sily (Hp). „Prakticky všetko je vyvinuté u nás na Strojníckej fakulte, nič nie je kúpené okrem pneumatík a certifikovaných vecí, ako je nádrž,“ uviedol prodekan fakulty pre pedagogickú činnosť Ján Kráľ. Náklady na materiál a použité technológie odhadol na 30 000 až 40 000 eur.

Košickí študenti predstavili ultra úsporné auto
6
Galéria
Zdroj: TASR

Vodič takýchto áut musí mať podľa pravidiel aj s výstrojom minimálne 50 kilogramov. Školu bude za volantom reprezentovať 24-ročná Anna Petrušová. Vo vozidle ovláda v ležiacej polohe rukami aj brzdy a plyn. „Nejazdí sa vysokými rýchlosťami, ani nie 40–50 km/h, ale treba byť v strehu, dávať pozor na jazdcov okolo seba a mať správny odhad. Navyše to vnímam z pozície nízko nad zemou, takže je tam aj adrenalín,“ prezradila.

Historicky prvým tímom zo strednej Európy, ktorý v roku 1994 štartoval v súťaži Shell Eco-marathon, boli práve zástupcovia Strojníckej fakulty TUKE. Ich oficiálne najlepší výsledok je 783 km na liter paliva. Vlani dosiahli na pretekoch jeden deň dokonca viac ako 1200 km, tento výsledok im však z neznámych dôvodov neuznali.

Tohtoročné preteky budú v areáli Queen Elizabeth Olympic Park v Londýne 25. až 28. mája. Košickí študenti budú mať konkurenciu takmer 200 tímov z 28 krajín. Zo Slovenska bude štartovať aj tím bratislavskej Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) a premiérovo študenti Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave, ktorí vlani úspešne zvládli kvalifikáciu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM