Filip Chudý Zo Slovenska

Silvester 2016 na Slovensku: Ako sa u nás vítal nový rok? FOTO

Posledné hodiny starého roka a úvod toho nového mali v jednotlivých častiach našej krajiny rôznu podobu. Aký bol v našich najväčších mestách?

Ilustračný obrázok k článku Silvester 2016 na Slovensku: Ako sa u nás vítal nový rok? FOTO
19
Galéria
Zdroj: TASR

Silvester 2016 a príchod nového roka oslavovali aj ľudia na Slovensku, pričom v každom kúte krajiny mal inú podobu. V Bratislave boli silvestrovské oslavy po prvý raz bez zábavnej pyrotechniky. Podľa nového všeobecne záväzného nariadenia je prísne zakázané akékoľvek jej používanie v hlavnom meste. No bratislavský primátor Ivo Nesrovnal pripustil, že nariadenie bolo porušované.

Bratislava magnetom

„Je to prvý krok na dlhej ceste. Viem, že boli porušenia tohto zákona, ale to je skôr otázka na mestskú políciu, ako sa s tým vyrovnali. Na budúci rok to už bude určite lepšie,“ doplnil Nesrovnal.

Ten vyjadril spokojnosť s priebehom silvestrovských osláv podľa nového konceptu. Centrom osláv sa stalo Hviezdoslavovo námestie. „Mal som pocit, že tu bolo veľa ľudí, to námestie bolo plné a bolo tu veľmi veľa turistov. Je povzbudzujúce, že Bratislava sa stáva aj magnetom turistického ruchu,“ vyzdvihol.

V Košiciach to žilo

Silvestrovské oslavy a vítanie nového roka 2017 v Košiciach prilákali aj napriek zime do centra mesta tisíce Košičanov. Oslavy začali pri Immaculate o 20:00. Košický magistrát pripravil bohatý program s mixom hudby, tanca a folklóru. O polnoci nechýbal ohňostroj, ktorý sprevádzala hudba. Nočná zábava vyvrcholila diskotékou.

Kto nechcel silvestrovať priamo v centre Košíc, ten sa mohol vybrať na neďalekú Jahodnú a stráviť príchod nového roka na lyžiach. V tomto lyžiarskom stredisku bol aj ohňostroj.

Prešov s novým logom

Silvestrovalo sa aj v treťom najväčšom slovenskom meste. Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.

Logo tvorí jednoduchý obrys veže konkatedrály sv. Mikuláša, dominanty centra Prešova a zároveň je to aj symbol brán, ktoré boli súčasťou stredovekých hradieb. Vyjadruje tiež ručne písanú linku perom, čo je odkazom na prvú písomnú zmienku. Obsahuje názov mesta a výročie. Základná farba loga je červená, čo zodpovedá farbe erbu mesta.

Silvester 2016: Ako sa Slováci zabávali?
19
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM