Webnoviny - Svet

SIMON: Riešením je vyrábať Slovenskú bryndzu chránenú EÚ

WEBNOVINY.SK

Do európskeho Registra chránených zemepisných označení (CHZO) patrí na základe nariadenia Európskej komisie už aj Slovenská bryndza. Po takmer štvorročnom procese komisia produkt do registra zapísala 16. júla tohto roka. Bratislava, 17. júl 2008.Foto: SITA/archív MP SRBRATISLAVA 6. mája (WEBNOVINY) – Na hľadaní ďalších riešení sa dohodli na piatkovom stretnutí s ministrom pôdohospodárstva Zsoltom Simonom chovatelia oviec a kôz, ktorí sa tiež cítia dotknutí tým, ako sa bude riešiť legislatíva týkajúca sa bryndze. Potravinový kódex by mal v budúcnosti poľaviť z nárokov na výrobcov bryndze. Doteraz na Slovensku museli vyrábať bryndzu s chráneným označením Slovenská bryndza, ktorá musí mať minimálne 50 % ovčej hrudky. Po novom bude možné okrem Slovenskej bryndze vyrábať aj bryndzu s menším obsahom ovčej hrudky. „Nenašli sme žiadne riešenie, ale hľadáme možnosti, aby bryndza a Slovenská bryndza zostali v povedomí nášho konzumenta,“ uviedol po stretnutí iniciovanom ministrom podpredseda Zväzu chovateľov oviec a kôz Eduard Janíček. Ich predstavou je zachovanie bryndze tvorenej z 50 % ovčou a z 50 % kravskou hrudkou. „Určitým spôsobom Slovenská bryndza to spĺňa, budeme preto tvrdo pracovať na tom, aby Slovenská bryndza bola nosná pre celé Slovensko,“ skonštatoval. Riešenia je podľa Janíčka potrebné hľadať v spolupráci s bryndziarskymi závodmi.

„Je pravdou, že obchodné reťazce pod tlakom znižovania cien chcú bryndzu, ktorá ovčiu hrudku ani neobsahuje, to je najväčší kľúčový problém,“ priblížil Simon. Podľa neho riešením by bolo vyrábať na Slovensku Slovenskú bryndzu, ktorá je chránená Európskou úniou a tým by odpadli debaty o kvalite bryndze. „Ale potom treba povedať, že bryndza ako taká, ktorú budeme dovážať a predávať, je výrobok, na ktorý slovenský spotrebiteľ nie je zvyknutý,“ upozornil. Ako podotkol, pokiaľ necháme platný súčasný stav, budeme musieť postihovať slovenských výrobcov a zakazovať dovoz z Poľska, Čiech, Rumunska alebo Bulharska.

Simon upozornil, že slovo „bryndza“ nie je možné zaregistrovať výhradne pre Slovensku republiku, lebo je typická aj pre ďalšie európske krajiny. Potrebu ochrany slova „bryndza“ v poslednom období deklarovali viacerí slovenskí výrobcovia. „Snažíme sa, aby sa na Slovensku vyrábalo čo najviac bryndze a aby si zákazník začal uvedomovať, že v mnohých prípadoch ide len o imitáciu bryndze, na ktorú bol pred niekoľkými rokmi zvyknutý, lebo obchodné reťazce donútili výrobcov a dovozcov, aby pod označením bryndza dodávali tvaroh, v ktorom je 5–6 percent ovčej hrudky,“ poznamenal Simon. Ako pripomenul, Slovenská bryndza má tú najprísnejšiu ochranu v rámci Európskej únie, akú môže mať. Piatkové stretnutie s chovateľmi oviec a kôz bolo podľa neho prvým krokom, chystajú sa aj ďalšie stretnutia.

Slovenská bryndza je chráneným zemepisným označením, zaregistrovaným v Bruseli výhradne pre Slovenskú republiku od roku 2008. Napríklad Poľsko má zaregistrovanú tzv. Podhalanskú bryndzu, ktorá má povinne obsahovať minimálne 60 percent ovčej hrudky.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM