Webnoviny - Svet

Simulátory pre atómky v SR zrenovuje francúzsky Corys

WEBNOVINY.SK

MochovceFoto: SITABRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – Francúzska firma Corys získala od Slovenských elektrární niekoľkomiliónový kontrakt na renováciu tréningových simulátorov v prvom a druhom bloku atómovej elektrárne Mochovce a v elektrárni V2 v Jaslovských Bohuniciach. Projekty už boli odštartované úvodnými stretnutiami v oboch tréningových centrách a ukončené by mali byť do augusta 2012 v prípade Mochoviec a do apríla 2013 v prípade Jaslovských Bohuníc. Informovala o tom spoločnosť Corys.

Projekty renovácie simulátorov budú realizovať spoločne Corys a Corys Thunder, ktorá je americkou pobočkou spoločnosti. Podporu pri projekte bude poskytovať aj dlhoročný partner Corysu na Slovensku, spoločnosť VÚJE, a.s.

„Sme radi, že Slovenské elektrárne vybrali Corys. Ide o veľmi sofistikovaného klienta a preto je jeho výber Corysu potešujúci. Tešíme sa na úspešný projekt, ktorého výsledkom bude, že Slovenské elektrárne budú vlastniť dva z najprogresív­nejších tréningových simulátorov pre atómové elektrárne na svete,“ uviedol viceprezident Corys Power Simulation Pascal Gain.

Spoločnosť Corys T.E.S.S. je lídrom v oblasti energetických simulátorov. Sídlo spoločnosti je vo francúzskom Grenobli. Firma vznikla v roku 1989 a v súčasnosti zamestnáva cez 230 ľudí. Vlastníkmi Corysu sú francúzske energetické koncerny Areva a EDF.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Po ukončení privatizácie v apríli 2006 Enel S.p.A. kontroluje 66 % akcií spoločnosti a zvyšných 34 % vlastní Slovensko prostredníctvom Fondu národného majetku, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Slovenské elektrárne prevádzkujú 5 693,24 megawattov inštalovaného výkonu. Slovenské elektrárne sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM