Veronika Ondo-Cholewová Regióny Rôzne Zo Slovenska

Šírava má čo ponúknuť aj na druhej strane brehu: Na ľudí tam čakajú malebné výjavy, FOTO

Zemplínsku šíravu poznajú mnohí jej návštevníci len z brehov rekreačných stredísk. No zemplínske more má čo ponúknuť aj na svojej druhej strane.

Ilustračný obrázok k článku Šírava má čo ponúknuť aj na druhej strane brehu: Na ľudí tam čakajú malebné výjavy, FOTO
23
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Zemplínska šírava má svojich návštevníkov predovšetkým na brehu, kde sa nachádzajú rekreačné strediská s vodnými atrakciami, s ubytovacími a stravovacími zariadeniami. Na jej druhej strane si zatiaľ krásnu prírodu užívajú najmä tí, ktorým patrí – spevavé vtáctvo, plaché srnky, farebné motýle, voňavé lúčne kvety i lístím šumiace stromy.

Prístup k tejto druhej strane zemplínskeho mora je možný od Zalužíc, Lúčok alebo z Jovsy. Ak si potrebujete prečistiť hlavu, nadýchať sa vône lúčnych kvetov a započúvať sa do ticha prírody, je to pravá voľba pre vás.

Vyrušiť vás môže poľný zajac, ktorý sa znenazdajky ukáže pred vami, alebo sem-tam stretnete osamelých športovcov na hrádzi v Lúčkach. Na konci hrádze smerom k Jovse natrafíte aj na chránenú oblasť, kde má domov množstvo vtáctva. Šíravsky breh v Lúčkach má niečo naviac. Na jednej strane voda a na druhej malebné polia.

Ak je vám bližšie prostredie lesa, vyberte sa na Zemplínsku šíravu do Zalužíc. V časti Veľké Zalužice je síce hrádza, ale v Malých Zalužiciach nájdete pekne zarastené okolie a divokú rastúcu prírodu.

Možno aj vy natrafíte na niekoľko srniek alebo si len spríjemníte prechádzku zarasteným krovím, ktorá končí pri zemplínskom mori. Nečakajte upravenú pláž, ale peknú divočinu, korýtka, močiare po stranách, ale aj veľkolepé stromy. Treba podotknúť, že vodári aj okolité obce brehy pravidelne upratujú a tiež kosia porast.

A aké pekné výjavy sa dajú vidieť na druhej strane Zemplínskej šíravy? To si už môžete pozrieť v našej galérii.

Šírava vie potešiť návštevníkov i na druhej strane brehu: Veď sledujte tie FOTKY
23
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM