Regióny

Šírava vlani lákala viac ako za ostatné roky: 3 dôvody, ktoré stoja za tým

Rekordný nárast štatistických ukazovateľov zaznamenala v rámci minuloročnej letnej sezóny Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu (ZOOCR). Reč je najmä o slovenskom mori - o Šírave. Čím prilákala viac návštevníkov?

Ilustračný obrázok k článku Šírava vlani lákala viac ako za ostatné roky: 3 dôvody, ktoré stoja za tým
Zdroj: TASR

1. Priaznivé počasie

„Leto bolo ovplyvnené veľmi priaznivým až tropickým počasím, ale tiež pestrejšou a kvalitnejšou ponukou regiónu, s mnohými atrakciami, čo sa odzrkadlilo aj v tržbách za ubytovanie. V roku 2015 predstavovali viac ako 2 814 000 eur, čo znamená nárast o 56,92 % v porovnaní s rokom 2014, kedy celková čiastka bola 1 793 000 eur,“ vyčíslil výkonný riaditeľ ZOOCR Ján Ďurovčík.

Letnú sezónu 2015 vyhodnotili na Dolnom Zemplíne ako najteplejšiu v histórii, čo sa podľa ZOOCR naplno prenieslo do vyššieho počtu prenocovaní. V roku 2014 ich bolo 83 000, vlani zasa 113 000, čo je nárast asi o 36 %.

2. Znovuotvorený amfiteáter

K úspešnosti sezóny prispelo podľa Ďurovčíka aj znovuotvorenie letného amfiteátra v stredisku Lúč na Zemplínskej šírave, kde zaznamenali počas leta viac ako 20 000 návštev­níkov.

3. Celoročný Thermal park

Turistický ruch v regióne oživil pred časom Thermal park Šírava, ktorý využíva termálnu vodu z vrtu hlbokého jeden kilometer. „V minulom roku ho navštívilo viac ako 140 000 návštev­níkov. Svojou celoročnou prevádzkou prispel k zvýšenému počtu prenocovaní,“ dodal Ďurovčík.

Aký bude rok 2016?

Rok 2016 je podľa ZOOCR výzvou na ďalšie inovácie v cestovnom ruchu, nové atrakcie či podujatia, a to aj v súvislosti s nadchádzajúcim 50. výročím začiatku turizmu na Zemplínskej šírave.

„Tohtoročná letná turistická sezóna sa bude preto niesť v retro štýle pripravovaných podujatí. Návštevníci sa už teraz môžu tešiť na množstvo prekvapení,“ prisľúbil Ďurovčík.

Môže vás zaujímať:

Vieme, kedy ožije legendárna stavba na Lúči: Stane sa opäť dominantou?

Festivalové prípravy na šíravskom amfiku v plnom prúde: Pozrite si hlavné ťaháky!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM