Barbara Dallosová Zo Slovenska

SIS v pohotovosti: Nepodceníme žiadny zo signálov, ktorý môže znamenať teroristickú hrozbu

Slovenská informačná služba (SIS) vyhlásila, že spoločne s ďalšími bezpečnostnými zložkami, vrátane partnerov z EÚ a NATO, nepodceňuje žiadny zo signálov, vrátane signálov z internetového priestoru.

Ilustračný obrázok k článku SIS v pohotovosti: Nepodceníme žiadny zo signálov, ktorý môže znamenať teroristickú hrozbu
Zdroj: TASR

,,Po nedávnych teroristických útokoch v Paríži boli bezpečnostné zložky Slovenskej republiky, vrátane spravodajských zložiek, uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania, rovnako ako bezpečnostné zložky veľkého množstva našich partnerov," povedal hovorca SIS Branislav Zvara.

Bezpečnostné hrozby pre celú Európsku úniu a všetky štáty protiteroristickej koalície logicky vyplývajú najmä z členstva Slovenska v NATO a jeho účasti v uvedenej protiteroristickej koalícii, rovnako ako je tomu v rámci celého zoznamu štátov demokratického spoločenstva EÚ a NATO, ktorej islamskí radikáli vyhlásili vojnu už dávno, doplnil hovorca slovenskej tajnej služby.

Vo videu i Slovensko

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) údajne zaradila vo svojom najnovšom propagandistickom videu Slovensko do „koalície diablov“, informoval v stredu 25. novembra spravodajský portál Huffington Post. Video podľa neho zverejnilo mediálne centrum IS Al-Haját. Pravosť záznamu nie je zatiaľ overená.

„Koalíciu diablov“, ktorej IS hrozí, tvorí 60 krajín – ich vlajky sa objavili vo videu trvajúcom štyri minúty a 13 sekúnd. Ide o arabské krajiny, členské štáty NATO, ďalej Irán, Rusko, Čínu a ďalšie krajiny vrátane Českej republiky. Hlas v zázname hovorí, že útoky proti IS „iba posilnia našu vieru“, a varuje, že „plamene vojny vás spália na pahorkoch Dábiku“. Hlas vo videu sa zároveň vysmieva Spojeným štátom – bojovníci IS vraj „strašia mysle vašich vojakov a zasievajú strach do ich sŕdc“.

IS sa vo videu v hollywoodskom štýle vychvaľuje aj rozšírením svojho územia, ktoré, ako tvrdí, je už väčšie ako Veľká Británia a má osemnásobok rozlohy Belgicka a 30-násobok rozlohy Kataru.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM