Rôzne

Situácia na horách sa nezmenila: Trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Situácia v slovenských pohoriach sa už niekoľko dní nezmenila, trvá mierna lavínová hrozba.

Ilustračný obrázok k článku Situácia na horách sa nezmenila: Trvá mierne lavínové nebezpečenstvo
Zdroj: TASR

Snehové zosuvy sú pravdepodobné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch východných orientácií. V stredu o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Doplnil, že na záveterných stranách najvyšších polôh v úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa stále môžu nachádzať aj nafúkané dosky a vankúše, ktorých stabilita je nízka. „Tie môžu znamenať nebezpečenstvo už pri malom zaťažení, napríklad horolezcom. Na týchto svahoch sa lokálne ešte stále nachádzajú vrstvy hranato – zrnného snehu,“ uviedol.

Ráno bolo na horách hmlisto, s prehlbujúcim sa ochladením. Teploty sa pohybovali od mínus deväť stupňov Celzia na vrcholoch hôr po plus dva stupne v stredných polohách. „Na hrebeňoch fúkal mierny prevažne severozápadný vietor do piatich metrov za sekundu,“ priblížil Žiak. Dodal, že vlastnosti snehovej pokrývky sa budú meniť, k poludniu bude sneh mäknúť. „V utorok (13. 3.) cez deň bol mäkký aj vo vyšších polohách, a to z dôvodu oteplenia. Cez noc prituhol do nosnej kvality,“ uzavrel Žiak.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM