Prokop Slováček Správy

Škodí nám mobilný signál? Takéto sú prvé výsledky veľkého prieskumu amerických vedcov

Z času na čas sme atakovaní informáciami o škodlivosti mobilného signálu. Názory či áno, alebo nie, a ako veľmi, sú nejednoznačné. Americkí vedci ukončili rozsiahli prieskum, ktorý by mohol napovedať, ako na tom vlastne sme.

Ilustračný obrázok k článku Škodí nám mobilný signál? Takéto sú prvé výsledky veľkého prieskumu amerických vedcov
Zdroj: TASR

Aktuálne sa na internete objavili len základné informácie, a prvé výsledky sú nejednoznačné. Mobilný signál škodí, ale…

Viac uhlov pohľadu

O štúdiu vplyvu mobilných zariadení na zvieratá zažiadali americkí hygienici a bola pomerne drahá. Výsledky poukazujú na nárast počtu prípadov rakoviny u zvierat, ktoré boli vystavené silnejšiemu mobilnému signálu.

Zverejnené informácie vzbudili záujem amerických médií, úplne jednoznačnú odpoveď na otázku o škodlivosti signálu však opäť nedávajú. Ako napísal portál idnes.cz, na vec sa treba pozrieť z viacerých uhlov pohľadu.

Nevyšiel pokus?

Pokusné potkani žili v klietkach rok a sedem mesiacov. Jedna bola úplne čistá, ďalšie tri zaplavovali vedci mobilným signálom rôznej intenzity. Pod i nad prahom prípustnej dávky.

Autori vo svojom výskume popisujú výskyt dvoch typov rakoviny – v mozgu a v srdečnom tkanive. Viac jedincov ochorelo skutočne v skupine, kde bol nadmieru silný mobilný signál, ale nie zas až tak veľa, aby sa to nedalo považovať za náhodu. Častejšie ochoreli samci, ale to len potvrdilo štatistiky, ktoré už poznáme.

A ešte jeden paradox: potkany, ktoré bolo ostreľované mobilným signálom najviac, sa dožívali vyššieho veku.

Odborníci ešte tápajú

Navyše aplikovať potkaní výskum na človeka nie je vôbec jednoduché. Pretože odborníci nevedie úplne presne určiť mechanizmus poškodzovania nášho tela. Vlny mobilného signálu totiž nemajú dostatok energie na to, aby poškodili atómy nášho organizmu.

Autori síce naznačili možnosť poškodenia DNA u myší, ktoré boli ostreľované mobilným signálom, ale tento experiment vraj ešte zverejnený nebol. Výsledky výskumu nie sú definitívne a potrvá možno ešte rok, kým ich budú môcť oficiálne prezentovať.

mobily - skodlivost signalu
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM