Barbara Dallosová Rôzne Rôzne

Škodovka po známosti aj eskalátory v Priore: Za týmito vecami Žiarčania za socíku cestovali aj desiatky kilometrov

Slovné spojenie nedostatkový tovar sa pred revolúciou nezriedka skloňovalo aj v našich končinách. Kvôli niektorým vychytávkam boli Žiarčania ochotní precestovať i kus Slovenska. Aha, čo všetko im za to stálo.

Ilustračný obrázok k článku Škodovka po známosti aj eskalátory v Priore: Za týmito vecami Žiarčania za socíku cestovali aj desiatky kilometrov
Zdroj: TASR

Kvôli škodovke až do Žiliny

Hoci Mototechna mala čestné miesto i v centre Žiaru, samotnú škodovku ste v nej nekúpili. Kto si chcel zadovážiť mimoriadne hlučné, no žiadané vozidlo, musel sa prehrýzť poradovníkom a ísť si poň desiatky kilometrov ďaleko.

,,V žiarskej Mototechne bolo dostať len náhradné diely a príslušenstvo. Ale keď chcel mať niekto škodovku, bolo treba zapísať sa do poradovníka. Najbližší bol v Bystrici, ale ľudia od nás chodievali napríklad aj do Žiliny," spomína Kremničan Jozef (68) s tým, že kto sa nechcel načakať dlho, musel siahnuť po cenných známostiach.

Televízor za tri platy

Chladnička, nevyhnutnosť modernej panelákovej kuchyne, bola dostupná aj v Žiari. Problém ale mohol nastať pri zháňaní mrazničky alebo práčky. Istý čas boli práve tieto spotrebiče nedostatkovým tovarom a chodilo sa po ne do Banskej Bystrice. Žiarčania však mali ešte jeden tromf.

,,Veľmi dobrá predajňa s domácimi potrebami aj spotrebičmi, o ktorej Žiarčania vedeli, bola v Hronskej Dúbrave,„ hovorí Jozef, ktorému ale najviac utkvel v pamäti nákup televízora, ktorý kúpil priamo v Žiari v bazári v osemdesiatom roku, za neuveriteľných 6 000 korún. ,,To boli tri priemerné mesačné platy,“ prepočítava s úsmevom.

Nezabudnuteľné výlety do Prioru

Priamo v Žiari nad Hronom vyrástol obľúbený obchodný dom až koncom osemdesiatych rokov, pre školákov boli preto výlety do Zvolena či Bystrice sviatkom. Asi len máloktorý koncoročák neskončil práve v Priore.

,,Nezabudnem na jahodový mliečny koktail, ktorý tam robili. A samozrejme, zážitok pre nás ako deti bola tiež jazda na eskalátoroch," rozpamätáva sa Žiarčan Martin (39).

Tomu zostala v pamäti tiež hračka, ktorá by sa dnes na pulty obchodov dostala len ťažko. ,,Bola móda mať takzvaného fajčiarika. To bola taká postavička, niečo ako ježko, a do úst sa mu dávala taká akože cigareta, ktorá sa dala normálne zapáliť a vyzeralo to, ako keby ten ježko bafkal. Fajčiarika si z Prioru vždy odnášala celá trieda. Samozrejme to strašne smrdelo a mne to mama potom aj vyhodila," dodáva so smiechom Martin.

Handlovský obchoďák

Už len spomienky na Prior dokazujú, že obchodné domy sa za socíku jednoducho rátali. Kvôli nákupom sa cestovalo aj smerom na Prievidzu. Ako spomína Žiarčanka Jana, nie ani tak kvôli samotnému tovaru…

,,My sme chodili na rodinné nákupy do Handlovej. Keď nad tým premýšľam teraz, mali tam asi všetko, čo aj v Žiari – obuv, textil, drogériu… Všetky obchody ale boli sústredené v jednom veľkom obchodnom dome. To sa nám páčilo, bola to proste taká prestíž, ísť do obchoďáku," hovorí Žiarčanka Jana (49).

Môže vás zaujímať:

Ryba, Mototechna… 5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Žiari

Na pivo do Luny či pešia túra na lutilskú zábavu: Slávne miesta, na ktorých sa Žiarčania za socíku vedeli baviť

Nežná v centre Žiaru: Niektoré momenty sú stále záhadou, kronikár radšej mlčal…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM